• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe biomarkers voor ziekteactiviteit en effecten van vitamine B2 suppletie bij patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD)

Print 
Datum: 05 juni 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. G. Dijkstra, prof.dr. P. de Vos en prof.dr. K.N. Faber

Julius von Martels: Towards novel biomarkers and rational nutritional interventions in Inflammatory Bowel Disease

​Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn darmontstekingsziekten die gekenmerkt worden door een verstoorde balans van de bacteriën in de darm. Het dieet van patiënten met IBD heeft een belangrijke invloed op de samenstelling van de darmbacteriën. Dieetinterventies, zoals gebruik van vitaminesupplementen, kunnen gunstige uitkomsten hebben voor patiënten met IBD. Voor de beoordeling van de uitkomsten van dergelijke interventies is een invasief en belastend endoscopisch onderzoek de gouden standaard. Het is echter patiëntvriendelijker als met nieuwe, niet invasieve, biomarkers de ziekteactiviteit bij IBD en het effect van behandeling kunnen worden vastgesteld.

In zijn proefschrift heeft Julius von Martels onderzoek gedaan naar het effect van riboflavinesuppletie (vitamine B2) op de samenstelling van de darmbacteriën en de mate van ziekteactiviteit bij patiënten met IBD. Tegelijkertijd heeft hij daarbij de potentiële rol van nieuwe biomarkers onderzocht, waaronder ontstekingsmarkers in het bloed, een darmdoorlaatbaarheidstest en een bloedtest voor het meten van systemische oxidatieve stress (de hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen). Tevens heeft Von Martels basaal laboratoriumonderzoek gedaan naar de interactie tussen darmbacteriën en epitheelcellen van de darm in een specifiek model van de darm (het zogenaamde ‘HoxBan systeem’).

Von Martels wil met zijn proefschrift een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe biomarkers voor ziekteactiviteit en onderzoek naar dieetinterventies bij patiënten met inflammatoire darmziekten.

Curriculum Vitae

Julius von Martels (1987) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij is nu werkzaam als arts in opleiding tot specialist (AIOS) Revalidatiegeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij prof. dr. G. Dijkstra, prof. dr. P. de Vos en prof. dr. K.N. Faber en co-promotor dr. ir. H.J.M. Harmsen aan de RUG. De titel van zijn proefschrift luidt: “Towards novel biomarkers and rational nutritional interventions in Inflammatory Bowel Disease”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram