• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Revalidatiebeleid na totale heupartroplastiek

Print 
Datum: 18 november 2020
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. S.K. Bulstra. dr. M. Stevens, prof.dr. D. Lazovic

​Annet Wijnen: Rehabilitation policies following total hip arthroplasty

Een totale heupartroplastiek (THA) is één van de meest succesvolle chirurgische ingrepen. Echter, met betrekking tot de postoperatieve revalidatie kan nog veel winst behaald worden. Zo is er tot nu toe nog geen consensus over type en timing van fysiotherapeutische oefeningen. Dit leidt tot grote heterogeniteit en onduidelijkheid over effectiviteit. Twee buurlanden, Nederland en Duitsland, illustreren dat postoperatieve revalidatie op verschillende manieren kan worden aangeboden: beide landen hebben een uiteenlopende visie en uiteenlopend beleid ten aanzien van THA en postoperatieve fysiotherapie.

Wijnen had als doel van haar proefschrift om de effectiviteit van verschillende vormen van postoperatieve revalidatie na een THA te bestuderen. De eerste doelstelling was om de (kosten)effectiviteit van het Nederlandse versus het Duitse revalidatiebeleid na een THA te vergelijken. De tweede doelstelling was om de bruikbaarheid en effectiviteit van een e-health thuisoefenprogramma te onderzoeken, dat mogelijk een toevoeging of zelfs een alternatief zou kunnen zijn voor reguliere fysiotherapie.

Wijnen concludeert dat een intensievere postoperatieve revalidatie na THA zoals in Duitsland effectiever is. Vanuit het oogpunt van kosteneffectiviteit is de vergelijking minder eenvoudig te maken, omdat de sociaal-economische context tussen beide landen verschilt, maar het Duitse beleid lijkt voordeliger te zijn voor de werkende bevolking. Daarnaast concludeert ze dat een thuisoefen-programma op basis van e-health bruikbaar en effectief lijkt voor patiënten na THA en een mogelijke aanvulling of alternatief voor reguliere fysiotherapie in Nederland zou kunnen zijn.

Curriculum Vitae

Annet Wijnen (1991) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het universitaire Pius-Hospital voor Orthopedie en Traumachirurgie aan de  Medical Campus University in Oldenburg. Momenteel is ze werkzaam als clinical research associate bij de Service Desk Clinical Research Office in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: Rehabilitation policies following total hip arthroplasty. Across borders.
​​​
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram