• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bestraling kan bij borstkankerpatiënten leiden tot verhoogd risico op hartschade

Print 
Datum: 23 november 2020
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof dr J.A. Langendijk

​Veerle van den Bogaard: Radiation-induced cardiac toxicity in breast cancer patients

Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. Bij 28 procent van alle vrouwen die kanker krijgen gaat het om borstkanker. Meestal wordt deze vorm van kanker behandeld met een operatie en aanvullende bestraling van de borst, maar tijdens dit proces kan er ook straling doordringen tot in het hart. Dit kan leiden tot verhoogd risico op complicaties van het hart, bijvoorbeeld een hartinfarct. In dit proefschrift onderzocht Van den Bogaard hoe vaak deze beschadigingen voorkomen en hoe radiotherapie deze risico’s beïnvloedt.

Van den Bogaard vond onder andere dat sommige vrouwelijke borstkankerpatiënten die behandeld zijn met een operatie en bestraling inderdaad een verhoogd risico lopen op hartcomplicaties. Dit risico neemt vooral toe bij vrouwen met cardiovasculaire risicofactoren die een hogere hoeveelheid stralingsdosis ontvangen op het hart.

Om dit probleem verder in kaart te brengen, onderzocht Van den Bogaard ook op welke locatie de nadelige effecten het grootst zijn. Dit bleek onder andere de linker hartkamer en vrouwen met al bestaande verkalkingen in de kransslagaderen. Met deze informatie is het mogelijk om in de toekomst vrouwen met een hoog risico op hartschade te identificeren en preventieve maatregelen te nemen om deze schade zo veel mogelijk te voorkomen. Hiervoor moet er volgens Van den Bogaard onder andere verder onderzocht worden of er technieken zijn die de stralingsdosis op de meest gevoelige delen van het hart minimaliseert.

Curriculum Vitae

Veerle van den Bogaard (1988) studeerde Geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Radiotherapie van het GRCG instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is zij werkzaam als Arts in opleiding tot Radiotherapeut Oncoloog bij het Amsterdam UMC. De titel van haar proefschrift luidt: “Radiation-induced cardiac toxicity in breast cancer patients”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram