• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Een stap voorwaarts bij hardloopblessures: risicofactoren, kinematica en herscholing van het looppatroon

Print 
Datum: 09 september 2020
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. J. Zwerver en prof.dr. R.L. Diercks

Hamed Mousavi: A step forward in running-related injuries. Risk factors, kinematics and gait retraining

​Mousavi richtte zich in zijn proefschrift op hardloopblessures. Deze blessures komen vaak voor bij hardlopers van alle niveaus. Het identificeren van risicofactoren voor hardloopblessures is een van de belangrijkste stappen in de preventie en behandeling van deze blessures.

Bekende factoren voor hardloopblessures zijn onder meer eerdere blessures, trainingsgerelateerde en biomechanische factoren.
Daarnaast heeft Mousavi laten zien dat mentale aspecten (obsessieve passie en motivatie) en slaapkwaliteit geassocieerd zijn met hardloopblessures. Atypische eversie van de achtervoet is een van de belangrijke kinematische risicofactoren voor hardloopblessures.
De belangrijkste interventies voor atypische eversie zijn voetorthesen, schoeisel en taping, maar aanpassing van de looptechniek is nog weinig onderzocht. Eerdere studies geven aan dat looptraining een veelbelovende interventie is voor het modificeren van biomechanische risicofactoren.

Twee looptrainingprotocollen om eversie van de achtervoet te veranderen, werden in dit proefschrift onderzocht, waaronder looptraining door het veranderen van de voetprogressiehoek en door het veranderen van het mediolaterale “center of pressure” tijdens het hardlopen. Er werd real-time feedback gegeven in een virtuele omgeving. Een voetprogressie meer naar binnen (van 5°) vermindert eversie tot wel 2°; het rennen met de voorvoet naar buiten leidt tot de tegenovergestelde resultaten. Het veranderen van het mediolaterale “center of pressure” richting lateraal (tot wel 6 mm) vermindert de eversie tot wel 3° en een mediale verschuiving resulteert in het tegenovergestelde.
Clinici, onderzoekers en coaches kunnen deze resultaten gebruiken bij het veranderen van de hardlooptechniek van (geblesseerde) hardlopers met atypische eversie.

Curriculum Vitae

Hamed Mousavi (1984) studeerde Sportwetenschappen aan de State University of Sistan and Baluchestan en later bij de University of Esfahan, allebei in Iran. Daarna was hij werkzaam als onderzoeker bij de Universiteit van Tehran. Een studiebeurs van de Iraanse overheid bood hem de gelegenheid om zijn promotieonderzoek te doen bij de afdelingen Sportgeneeskunde, Revalidatiegeneeskunde en Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: “A step forward in running-related injuries. Risk factors, kinematics and gait retraining”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram