• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Diagnose en behandeling van een foetale megablaas en obstructie van de lagere urinewegen

Print 
Datum: 09 januari 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. C.M. Bilardo, prof.dr. D. Oepkes

​Federica Fontanella: Antenatal diagnosis and management of fetal megacystis and lower urinary tract obstruction

Bij een Lower Urinary Tract Obstruction (LUTO) is er sprake van een groep anatomische afwijkingen, die gekenmerkt worden door een vernauwing of afsluiting van de plasbuis. Foetale LUTO leidt tot de ontwikkeling van een foetale megablaas met ernstige gevolgen, zoals een verstopping van de urinewegen of een tekort aan vruchtwater tijdens de zwangerschap. Hierdoor is een LUTO geassocieerd met vroege nierbeschadiging en perinatale sterfte.

In de afgelopen 20 jaar werd door middel van foetale therapie getracht om de obstructie in de baarmoeder op te heffen door de plaatsing van een vesico-amniotische shunt. Dit is de plaatsing van een shunt via de buikwand in de blaas, zodat de urine via een buisje direct naar de baarmoederhilte kan stromen. De obstructie kan ook worden opgeheven door foetale cystoscopie: een inwendig onderzoek. Tot op heden zijn de effectiviteit en de timing voor de therapie in de baarmoeder nog niet duidelijk. Bovendien blijft de selectie van kandidaten vóór in-utero therapie nog steeds niet optimaal.

Fontanella richt zich op de differentiële diagnose, counseling en het management van een foetale megablaas en LUTO. Het doel van haar proefschrift is om het verloop van de foetale megablaas te presenteren op basis van landelijke data en om specialisten te begeleiden in de uitdagende counseling en prenatale behandeling van de foetale megablaas en LUTO.

Curriculum Vitae

Federica Fontanella (1989) studeerde geneeskunde aan de La Sapienza Universiteit van Rome. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van haar promotieonderzoek luidt: Antenatal diagnosis and management of fetal megacystis and lower urinary tract obstruction.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram