• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe inzichten in de desinfectie van het wortelkanaalsysteem met behulp van verschillende onderzoeksmodellen

Print 
Datum: 01 juli 2020
Tijd: 18:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr. L.W.M. van der Sluis

Thais Pereira: New insights into the disinfection of the root canal system using different research models

​Een endodontische infectie is een door biofilm veroorzaakte ziekte die het binnenste deel van de tanden aantast: de bindweefselstructuur die pulpa wordt genoemd. Deze pulpa bestaat uit de pulpkamer, gelegen binnen de anatomische tandkroon, en het wortelkanaal, gesitueerd binnen de wortel van het element. Dit wortelkanaal heeft een complexe structuur en bestaat uit kanalen die zich vertakken. Daarom is de verwijdering van biofilm uit het wortelkanaalsysteem een grote uitdaging tijdens de wortelkanaalbehandeling.
Het doel van Pereira’s proefschrift was het effect te onderzoeken van desinfectieprocedures die tijdens de endodontische behandeling worden gebruikt, zoals de intrakanale medicatie en irrigatie van het wortelkanaal, en om deze procedures te optimaliseren en het succespercentage van de wortelkanaalbehandeling te verbeteren.

De meest voorkomende intrakanale medicatie, calciumhydroxide, werd verder onderzocht met betrekking tot het verbeteren van de antimicrobiële effectiviteit en fysisch-chemische eigenschappen. Verwijdering van een echte biofilm uit een wortelkanaalmodel met gesimuleerde anatomische complexiteiten werd voor het eerst geanalyseerd met optische coherentietomografie. Verschillende concentraties van de spoelvloeistof natriumhypochloriet werden getest met meerdere vloeistofstroomsnelheden en contacttijden, en vergeleken met nieuwe innovatieve spoelvloeistoffen en protocollen.

De irrigatieprotocollen werden geëvalueerd met betrekking tot hun effectiviteit betreffende intratubulaire desinfectie, het vermogen om bacteriën in de biofilm te doden en biofilm te verwijderen uit gesimuleerde anatomische complexiteiten. Het mechanische en chemische effect van irrigatie werd afzonderlijk geëvalueerd. De vloeistofstroomsnelheid van het irrigatiemiddel (mechanisch) had meer invloed op de verwijdering van de biofilm dan de concentratie van het irrigatiemiddel (chemisch). Natriumhypochloriet en een hoge vloeistofstroming kunnen de verwijdering van biofilm verbeteren.

Curriculum Vitae

Thais Cristina Pereira (1989) studeerde Tandheelkunde aan de Bauru School of Dentistry van de Universiteit van São Paulo, Brazilië. In 2012 begon ze haar specialisatie in endodontie in het ziekenhuis voor de revalidatie van craniofaciale afwijkingen van de Universiteit van São Paulo. Daarna startte ze met haar master Toegepaste Orale Wetenschappen gericht op endodontie aan dezelfde universiteit. In 2015 startte ze met een dubbele opleiding tussen de Universiteit van São Paulo en de Rijksuniversiteit Groningen om haar onderzoek te kunnen doen. De titel van haar proefschrift luidt: “New insights into the disinfection of the root canal system using different research models”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram