• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe bepaling ''GlycA'' blijkt goede indicatie voor chronische ontsteking

Print 
Datum: 04 december 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr. R.P.F. Dullaart en prof.dr. S.J.L. Bakker

Dineke Pijpstra-Gruppen: GlycA, a novel composite pro-inflammatory glycoprotein biomarker, and its relationship with cardiometabolic disorders​

 Veel ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker gaan gepaard met een chronische lage hoeveelheid ontsteking in het lichaam. Om de mate van ontsteking te bepalen, laten artsen bepaalde eiwitten in het bloed meten. Tijdens de ontstekingsfase koppelen enzymen suikerketens aan deze eiwitten. In dit proefschrift onderzoekt Pijpstra-Gruppen een nieuwe bepaling voor ontsteking op basis van de hoeveelheid van deze suikerketens. Deze nieuwe marker voor chronische ontsteking heet: ''GlycA''.

Om GlycA te bepalen wordt gebruik gemaakt van zogenoemde Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectroscopie. De promovenda vond dat het gehalte GlycA inderdaad verhoogd was in deelnemers met ontsteking, en dat het een goede indicatie gaf van de mate van ontsteking. Het voordeel van NMR-spectroscopie is bovendien dat je er niet alleen GlycA mee kan bepalen, maar dat het ook gedetailleerde informatie geeft over bijvoorbeeld cholesterol. De techniek is volgens het onderzoek van Pijpstra-Gruppen complementair aan huidige meetmethodes en kan helpen om artsen een meer gedetailleerd beeld te geven van chronische ontsteking.

Curriculum Vitae

Dineke Pijpstra-Gruppen (1991) studeerde Voeding en Diëtetiek aan de Hanzehogeschool Groningen en vervolgens Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan de afdeling Interne Geneeskunde – Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Inmiddels is ze werkzaam als postdoctoraal onderzoeker bij het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: “GlycA, a novel composite pro-inflammatory glycoprotein biomarker, and its relationship with cardiometabolic disorders”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram