• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Geboorte en dood van cellulaire veroudering

Print 
Datum: 09 september 2020
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. C.F. Calkhoven

Boshi Wang: Birth and death of cellular senescence​

Cellulaire senescence is een stressreactie die leidt tot een stabiele inhibitie van celdeling en die wordt gemedieerd door de cycline-afhankelijke kinasen (CDK)-remmers p16 en p21. Tevens fungeert deze stressreactie als een krachtige barrière tegen tumorgenese.
Senescente cellen worden gekenmerkt door een aanhoudende DNA-schade respons en een hypersecretoir fenotype (SASP). De SASP bevordert weefselherstel en heeft ook tumor-onderdrukkende functies, maar de SASP kan ook aanzetten tot pathologie, waaronder kanker, bijvoorbeeld wanneer senescente cellen op een afwijkende manier worden geïnduceerd en chronisch aanwezig blijven in de weefsels. Senescente cellen hopen zich op als gevolg van kankertherapie of natuurlijke veroudering, en hun genetische of farmacologische eliminatie is voldoende om de disfuncties te verminderen en een verlenging van gezonde levensduur te bewerkstelligen. Wang behandelt in zijn proefschrift de verschillende contexten, waarin senescente cellen nadelig zijn.

Hij richt zich op kankertherapie en geeft gedetailleerde informatie over de gevolgen op cellulair niveau en de gevolgen van chemotherapie, radiotherapie en CDK4/6-remmers voor een organisme. Ook onderzoekt hij het pro-senescence-effect van CDK4/6-remmers en benadrukt het bestaan van heterogene programma’s van senescence met verschillende gevolgen voor de gezondheid. Vervolgens concentreerde hij zich op natuurlijke veroudering en werd de opeenstapeling van p16+ senescente cellen bij muizen en mensen geanalyseerd.

Wang bestudeerde potentiële mechanismen, die vroegtijdige of natuurlijke opeenstapeling van senescente cellen reguleren, en analyseerde ook de potentiële invloed van verschillende intrinsieke en extrinsieke factoren. Ten slotte geeft hij een voorstelling over hoe de bevindingen en kennis, die hij tijdens zijn onderzoek heeft ontwikkeld, kunnen bijdragen aan het onderwerp senescence, en hoe ze kunnen worden gebruikt voor toekomstige onderzoeken die gericht zijn op het definiëren van de multifactoriële en heterogene biologische rollen van cellulaire senescence.

Curriculum Vitae

Boshi Wang (1988) studeerde Developmental Biology aan de Universtiteit van Hong Kong, China.  Daarna was hij werkzaam als onderzoeksassistent bij dezelfde universiteit. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij het European Research Institute of the Biology of Ageing (ERIBA): het onderzoeksinstituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Birth and death of cellular senescence”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram