• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cardiovasculaire effecten van niet-cardiovasculaire geneesmiddelen bij hartfalen

Print 
Datum: 30 september 2020
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. R.A. de Boer en dr. H.H.W. Sillje

​Salva Yurista: Cardiovascular effects of non-cardiovascular drugs in heart failure

Salva Yurista richtte zich in zijn proefschrift op hartfalen (HF): een klinisch syndroom dat een gemeenschappelijk eindstadium vormt voor vrijwel alle hartziekten. De incidentie van HF begint epidemische proporties aan te nemen. Ondanks ontwikkelingen van medicamenteuze en device-therapie in HF, is het in de meeste gevallen nog niet mogelijk om de hartfunctie van patiënten met HF te herstellen of het hart te verjongen. Er is dus nog steeds behoefte aan klinisch en preklinisch onderzoek naar vernieuwende therapieën om dit probleem aan te pakken.

Daarnaast neemt polyfarmacie toe in patiënten met HF, omdat HF als complexe ziekte vaak samen gaat met meer dan één comorbiditeit. Hoe meer comorbiditeiten er naast HF ontstaan, hoe complexer de therapeutische opties worden. Veel van de medicijnen die niet specifiek gebruikt worden om HF te behandelen, kunnen echter wel cardiovasculaire (CV) effecten teweeg brengen. Cardiologen moeten zich daarom bewust zijn van de effecten en mogelijke interacties die het gebruik van deze nieuwe medicijnen met zich mee kunnen brengen. In zijn proefschrift heeft Yurista de rol van niet-cardiovasculaire medicamenten (natrium-glucose-cotransporter 2 remmers, FXa remmer, en ketonen esters) op de cardiovasculaire effecten bij HF in kaart gebracht. Hierbij heeft hij ook de potentiële voordelen van SGLT2-remming en de beschermende eigenschappen van ketonen bij patiënten met AF en diabetes beschreven.

Zijn studie biedt moleculaire inzichten in de cardiovasculaire effecten van SGLT2 remmers, FXa remmer en KE in het falende hart.

Curriculum Vitae

Salva Reverentia Yurista (1990) heeft zijn master Geneeskunde en de huisartsenopleiding voltooid in Indonesië, waar hij vervolgens een jaar als huisarts heeft gewerkt. In oktober 2015 heeft hij een beurs ontvangen van het ministerie van Financiën van de Republiek Indonesië om een promotietraject te doorlopen bij de afdeling Experimentele Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hier heeft hij onderzoek gedaan naar het gebruik van niet-cardiovasculaire medicatie bij de behandeling van hartfalen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Cardiovascular effects of non-cardiovascular drugs in heart failure.”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram