• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Relatie tussen lichamelijke activiteit en cardiometabole gezondheid

Print 
Datum: 17 februari 2020
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr.ir. E. Corpeleijn en prof.dr. S.J.L. Bakker

Oyuntugs Byambasukh: Physical activity and cardiometabolic health. Focus on domain-specific associations of physical activity over the life course

​Byambasukh keek in zijn proefschrift naar de relatie tussen bewegen en gezondheid. Hierbij maakte hij onder andere gebruik van data van het Lifelines cohort. Het blijkt dat bewegen op elke leeftijd gunstig is voor je gezondheid. Op jonge leeftijd beschermt beweging tegen gewichtstoename, en op oudere leeftijd hangt het samen met een kleinere kans op een vette lever en hoge bloeddruk. Bewegen -in de vrije tijd of voor woon-werkverkeer- is dus altijd gunstig, maar het hangt af van je leeftijd waar het goed voor is.

Zelfs bij mensen die al een ernstige ziekte hebben is bewegen nog gunstig. Patiënten die na een niertransplantatie actiever waren, hadden minder kans op transplantatie diabetes en minder kans om vroegtijdig te overlijden. Het type activiteit was daarbij van belang. Intensief actief zijn in de vrije tijd, zoals stevig wandelen, fietsen en sport, is gezond. Hetzelfde geldt voor actief woon-werkverkeer, bijvoorbeeld fietsen naar het werk.

Wat niet gunstig was, was zwaar werk: intensieve lichamelijke activiteit door werk liet geen gunstig verband zien met de gezondheid. Het is niet duidelijk of de soort lichamelijke activiteit die bij het werk hoort niet gunstig is, of dat er andere omstandigheden zijn op het werk die een eventueel gezondheidsvoordeel tegenwerken.
Byambasukh concludeert al met al dat bewegen gunstig is voor de gezondheid op elke volwassen leeftijd en ook bij mensen met chronische gezondheidsproblemen.

Curriculum Vitae

Oyuntugs Byambasukh (1984) studeerde  Geneeskunde aan de Mongolian National University of Medical Sciences. Daarna was hij bij deze universiteit werkzaam als arts en docent. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Epidemiologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Physical activity and cardiometabolic health. Focus on domain-specific ass

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram