• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bepaling van de biomarkers HER2 en Ki67 bij kanker

Print 
Datum: 03 april 2019
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. H. Hollema, prof.dr. G.H. de Bock

​Timco Koopman: Assessment of HER2 and Ki67 in adenocarcinomas

Biomarkers in tumoren op weefselniveau kunnen het gedrag van kanker voorspellen of kunnen een doelwit zijn voor gerichte therapie. Twee voorbeelden van dergelijke biomarkers zijn HER2 en Ki67. Deze biomarkers worden in de klinische pathologie met kleuringen op weefsel van patiënten bepaald.
HER2 is een receptoreiwit dat met name bekend is van borst- en maagkanker. Anti-HER2-therapie bij HER2-positieve tumoren van deze organen vergroot de genezings- en overlevingskansen van patiënten met deze tumoren. Ki67 is een eiwit dat in delende cellen aanwezig is, waardoor kwantificering van Ki67 een maat is voor de groeisnelheid en agressiviteit van tumoren. Koopman deed voor zijn proefschrift onderzoek naar de kwantitatieve bepaling van HER2 en Ki67 bij kwaadaardige tumoren uitgaand van klierweefsel (adenocarcinomen).

Het eerste deel van zijn proefschrift gaat over HER2. Koopman onderzocht het vóórkomen van HER2-positiviteit bij maag- en slokdarmtumoren en beschrijft hoe HER2 in die tumoren bepaald moet worden. Ook beschrijft hij waarom de bepaling van HER2 moeilijker kan zijn in andere tumoren dan van de borst, maag en slokdarm.

Het tweede deel van zijn proefschrift gaat over digitale beeldanalyse. Digitalisering in de moderne pathologie is in opmars. Gedigitaliseerde beelden kunnen met specifieke software worden geanalyseerd. Koopman beschrijft waarom digitale beeldanalyse in de klinische pathologie zal leiden tot een verhoogde betrouwbaarheid en reproduceerbaarheid van de bepaling van HER2 en Ki67.

Curriculum Vitae

Timco Koopman (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) van 2007 tot 2013. Sinds 2015 is hij werkzaam als arts in opleiding tot patholoog (AIOS) bij de afdeling Pathologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Eind 2019 zal hij deze opleiding afronden en is hij patholoog. Timco heeft zijn opleiding gecombineerd met zijn promotieonderzoek aan de RUG en het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: Assessment of HER2 and Ki67 in adenocarcinomas.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram