• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Risicofactoren voor atriumfibrilleren en verschillen tussen mannen en vrouwen in kaart gebracht

Print 
Datum: 23 november 2020
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. I.C. van Gelder, prof.dr. M. Rienstra

​Mariëlle Kloosterman: Characterization of different patient populations with atrial fibrillation

Atriumfibrilleren (AF) is de meest voorkomende hartritmestoornis, en steeds meer mensen krijgen hier last van. Mensen van Europese afkomst hebben inmiddels een kans van ongeveer 1 op 3 om ooit AF te ontwikkelen. Dit is problematisch want AF gaat gepaard met een verhoogd risico op hartfalen, beroerte, hartinfarct, dementie en overlijden. In dit proefschrift onderzocht Kloosterman verschillende risicofactoren voor het ontwikkelen van AF. Ook bekeek zij het verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om deze risicofactoren en de ingezette behandeling voor AF.

Voor haar onderzoek maakte Kloosterman gebruik van verschillende grote internationale studies. Uit deze data bleek dat patiënten die in eerste instantie geen van de bekende risicofactoren voor AF vertoonden, bij nader onderzoek toch meerdere risico verhoogde aandoeningen hadden, zoals milde nierfunctiestoornissen of een licht verhoogde bloeddruk.

Ook vond Kloosterman dat er veel verschillen bestaan in de risicoprofielen en AF behandelingen van mannen en vrouwen. Daarnaast rapporteren vrouwen met AF een lagere kwaliteit van leven, omdat zij gemiddeld meer risicofactoren vertoonden. Desondanks ervaren vrouwen evenveel toename in kwaliteit van leven als mannen als zij een behandeling genaamd kathetertablatie ondergaan.

Beter inzicht in de individuele risicofactoren, met aandacht voor de verschillen in risicofactoren tussen vrouwen en mannen, biedt volgens Kloosterman mogelijkheden voor AF behandeling op maat. Dit kan op termijn leiden tot een betere gezondheid van de individuele patiënt en de totale patiëntenpopulatie.

Curriculum Vitae

Mariëlle Kloosterman (1993) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij is in opleiding tot cardioloog, momenteel is ze werkzaam in het Martini Ziekenhuis waar ze haar interne vooropleiding volgt. De titel van haar proefschrift luidt: “Characterization of Different Patient Populations with Atrial Fibrillation”.


 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram