• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Zenuwpijnachtige klachten bij artrose van heup en knie

Print 
Datum: 19 oktober 2020
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. S.K. Bulstra, dr. M. Stevens en dr. I. van den Akker-Scheek

​Tim Blikman: Neuropathic-like symptoms In hip and knee osteoarthritis

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening, gekenmerkt door slijtage van het gewricht. Typische klachten zijn pijn, stijfheid en een verminderde gewrichtsfunctie. Veel mensen lijden aan artrose: ongeveer 10% van de mannen en 18% van de vrouwen boven de 60 jaar. Het is bekend dat ongeveer 20% van de heupartrosepatiënten en 20-67% van de knieartrosepatiënten zenuwpijnachtige klachten ervaren zoals prikkelende en branderige sensaties. Deze klachten vertegenwoordigen hoogstwaarschijnlijk een hogere pijngevoeligheid.
In zijn proefschrift onderzocht Blikman welke rol zenuwpijnachtige klachten spelen bij patiënten met heup- en knieartrose. Verder werd uitgezocht of deze klachten kunnen worden behandeld.

Er werd gevonden dat patiënten met zenuwpijnachtige klachten minder goed fysiek functioneren en een mindere kwaliteit van leven ervaren in vergelijking met patiënten zonder deze klachten. Tevens werd gevonden dat patiënten vaker pijnklachten ervaren, één jaar na een totale gewrichtsvervanging, wanneer zenuwpijnachtige klachten reeds voor de operatie aanwezig waren. Dit kan duiden op een reeds, voor de operatie, aanwezige verhoogde pijngevoeligheid.

Tot slot werd in dit proefschrift beschreven dat het toevoegen van het medicijn duloxetine, in de periode voor een totale gewrichtsvervanging, met name effectief lijkt voor knieartrosepatiënten. Patiënten met heupartrose lijken geen pijnverlichting te ervaren van aanvullende duloxetine-behandeling. Verder onderzoek is echter noodzakelijk.

Curriculum Vitae

Tim Blikman (1986) studeerde Geneeskunde (MSc) aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was hij werkzaam als arts-onderzoeker op de afdeling Orthopedie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en volgde hij het opleidingsprogramma tot Wetenschappelijk Onderzoeker Epidemioloog. Naast zijn aanstelling als arts-onderzoeker heeft hij een periode als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) neurologie in het Medisch Centrum Leeuwarden gewerkt. Hij is nu werkzaam als revalidatiearts in opleiding in het Centrum voor Revalidatie van het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: Neuropathic-like symptoms in hip and knee osteoarthritis.


 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram