• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Klonale heterogeniteit ontrafelen bij acute myeloïde leukemie

Print 
Datum: 18 maart 2020
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. J.J. Schuringa en prof.dr. E. Vellenga

​Bauke de Boer: Unraveling clonal heterogeneity in Acute Myeloid Leukemia

Een opeenstapeling van fouten in het DNA van bloedstamcellen kan leiden tot een acute myeloïde leukemie (AML). Bovendien kan één patiënt met AML meerdere subklonen hebben, elk met verschillende combinaties DNA-afwijkingen. In zijn proefschrift heeft De Boer 50 leukemie-specifieke eiwitten geïdentificeerd die op de buitenkant van de leukemie (stam)cellen aanwezig zijn. Met behulp van deze eiwitten kunnen de verschillende subklonen in één AML patiënt geïdentificeerd, geïsoleerd en bestudeerd worden.

Het blijkt dat AML subklonen verschillende celbiologische eigenschappen hebben, en daardoor verschillen in gevoeligheid voor bepaalde geneesmiddelen. Een muizenmodel is één van de manieren waarop eigenschappen van leukemiecellen bestudeerd kunnen worden. Om zo’n model meer fysiologische relevantie te geven, heeft De Boer met behulp van humane stromale stamcellen een humane beenmergomgeving gecreëerd in de muis. Vervolgens kon hij hierin leukemiecellen injecteren en belangrijke interacties met de beenmergomgeving bestuderen. In zijn proefschrift beschrijft hij het effect van twee belangrijke humane groeifactoren op leukemiecellen in dit muizenmodel.

Tenslotte is de functie van één van de leukemie-specifieke eiwitten in meer detail bestudeerd. Hieruit blijkt dat dit eiwit belangrijk is voor het creëren en in stand houden van een ontstekingsreactie in het beenmerg. Leukemiecellen gedijen goed onder deze omstandigheden, terwijl deze inflammatoire omgeving een negatief effect heeft op gezonde bloed(stam)cellen. Het verbeteren van modellen waarin leukemiecellen bestudeerd kunnen worden, het identificeren van leukemie-specifieke eiwitten, het gedetailleerd in kaart brengen van de rol van deze eiwitten en het verder ontrafelen van celbiologische eigenschappen van verschillende typen AML subklonen draagt bij aan een patiënt-specifieke behandelstrategie.
In Kennis in Zicht van het Universitair Medisch Centrum Groningen is een artikel geplaatst over de bevindingen van De Boer. Het artikel is via deze website te lezen: https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Eiwitten-blijken-belangrijke-sleutel-in-ontrafelen-terugkerende-leukemie.aspx

Curriculum Vitae

Bauke de Boer (1989) studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als onderdeel van zijn master deed hij onderzoeksprojecten in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Walter en Eliza Hall Instituut in Melbourne, Australië. Zijn promotieonderzoek vond plaats in het lab van Prof. Dr. Jan Jacob Schuringa in het UMCG. Hij zal zijn onderzoek naar het ontstaan en behandelen van acute myeloïde leukemie voorzetten als postdoc in het lab van Prof. Dr. Bo Porse in het Biotech Research Innovation Centre in Kopenhagen, Denemarken. De titel van zijn proefschrift luidt: “Unraveling clonal heterogeneity in Acute Myeloid Leukemia”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram