• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Inzicht in effect van aangezichtsverlamming en mogelijke behandelingen op kwaliteit van leven van de patiënt

Print 
Datum: 16 september 2020
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. P.M.N. Werker en prof.dr. P.U. Dijkstra

​Tijn van Veen: Facial palsy: treatment, quality of life, and assessment

Aangezichtsverlamming kan een groot impact hebben op het leven van een patiënt. Gelukkig bestaan er inmiddels verschillende behandelingen voor deze aandoening, maar nog niet van al deze behandelingen is bekend hoe goed ze werken en wat het effect is op de kwaliteit van leven. Daarom onderzoekt Van Veen in dit proefschrift de behandelingseffecten en manieren om de ernst van een aangezichtsverlamming te meten.

Patiënten met een aangezichtsverlamming ondergaan als behandeling vaak een zogenoemde reanimatieprocedure, oftewel een chirurgische procedure bestaande uit zenuw- en spiertransplantaties. Van Veen vergeleek verschillende reanimatieprocedures, en vond dat het krijgen van fysiotherapie na de operatie een gunstig effect heeft op het ontwikkelen van een spontane lach.

Daarnaast analyseerde Van Veen de kwaliteit van leven van patiënten met aangezichtsverlamming, en vond dat de beweging van de mondhoek een belangrijk element is in de kwaliteit van leven. Ook bleek het belangrijk om mee te nemen of de patiënt last had van synkinese – onwillekeurige samentrekking van gezichtsspieren.

Om de ernst van de aangezichtsverlamming van de patiënten nauwkeuriger te bepalen, maakte Van Veen gebruik van 3D-metingen en een vragenlijst. Ook ontwikkelde hij software die de hele uitdrukking van de patiënt analyseert, in plaats van alleen de lach. Met deze kennis hoopt Van Veen de kwaliteit van leven beter te voorspellen, en zo de patiënten beter te kunnen helpen.

Curriculum Vitae

Tijn van Veen (1992) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek was hij verbonden aan onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is hij werkzaam als arts-assistent plastische chirurgie in het MCL. De titel van zijn proefschrift luidt: “Facial palsy: treatment, quality of life, and assesment.”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram