• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voedingssupplementen voor patiënten met sikkelcelanemie

Print 
Datum: 28 januari 2004
Tijd: 01:00
Locatie: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen 

Fey P.L. van der Dijs: Sickle cell disease and alfa-thalassemia in Curaçao. Contributions to epidemiology, pathophysiology and supportive care  

Sikkelcelziekte en thalassemie zijn twee erfelijke vormen van bloedarmoede waarbij het hemoglobine een abnormale structuur heeft of in verminderde mate wordt aangemaakt. Vaatproblemen behoren bij de belangrijkste complicaties van deze aandoeningen. Fey van der Dijs werkte onder meer aan een aantal manieren om één deze complicaties te behandelen of te voorkómen met micronutriënten (vitaminen en mineralen). Daarnaast bracht hij het vóórkomen van deze ziektes op Curaçao nauwkeurig in kaart. Ook maakte hij aan de hand van het percentage dragers een schatting van het aantal patiënten dat jaarlijks met deze ziekte geboren wordt.
Rode bloedcellen lijken normaal op ingedeukte damstenen. Bij sikkelcelziekte lijken ze op een halve maan. Deze halvemaanvormige rode bloedcellen hebben de neiging de bloedstroom te verstoppen en schade te veroorzaken aan nagenoeg alle organen. Een tekort aan foliumzuur kan indirect bijdragen aan de schade aan de bloedvaten en daarmee de ziekte verergeren. Van der Dijs ontdekte dat het foliumzuurgehalte van het bloed van Curaçaose patiënten relatief laag is, waarschijnlijk omdat hun foliumzuurbehoefte groter is dan bij gezonde mensen. Het dagelijks innemen van foliumzuur, samen met vitamine B12 en vitamine B6, draagt waarschijnlijk bij aan het afremmen van de schade aan de organen. Daarom bepaalde Van der Dijs de optimale doses voor kinderen met de sikkelcelziekte. Van der Dijs benadrukt het belang van een vroege diagnose en van preventie door screening van alle pasgeborenen. Ook familie voorlichting, goede voeding en een snelle behandeling van de regelmatig optredende infecties zijn volgens hem belangrijk. Bij goede voeding gaat het vooral om voldoende foliumzuur (en vitamines B12 en B6), zink, antioxidanten, visolie, arginine en weinig ijzer. Deze voedingssupplementen zijn relatief goedkoop en volstrekt ongevaarlijk. Toekomstig onderzoek zou de effecten van deze voedingsmaatregelen nader in kaart moeten brengen.

 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram