• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Variabiliteit in gewrichten niet altijd negatief bij bewegingsstoornissen

Print 
Datum: 03 oktober 2018
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw RUG
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof dr E. Otten, dr M.M. Schoemaker

​Als kinderen hun gewrichten op meer verschillende manieren gebruiken tijdens het reiken naar voorwerpen, is dat niet per se negatief. Dat concludeert Laura Golenia in haar proefschrift over variabiliteit in de motorische ontwikkeling bij kinderen in de basisschoolleeftijd (5-10 jaar). Haar proefschrift is een aanzet voor een nieuw perspectief op variabiliteit bij kinderen met en zonder bewegingsstoornis.

Golenia onderzocht de variabiliteit in gewrichten van basisschoolkinderen. Bij gezonde kinderen toont ze aan dat de variabiliteit toeneemt als kinderen ouder worden, en dat variabiliteit nuttig kan zijn om geschikte bewegingen te vinden bij het uitvoeren van een bepaalde taak. Bij een moeilijkere taak nam de variabiliteit dan ook toe.

Kinderen met de bewegingsstoornis Developmental Coordination Disorder (DCD) hebben hoge variabiliteit in hun bewegingen. Dat werd tot nu toe als negatief beschouwd. Golenia laat zien dat kinderen met DCD weliswaar een grotere variabiliteit in hun gewrichtshoeken laten zien dan hun gezonde leeftijdsgenoten, maar wel net zo goed scoren op reiktaken. Dat wil zeggen dat kinderen met DCD hun gewrichten in veel verschillende standen gebruiken. Dit suggereert dat variabiliteit in gewrichtshoeken bij DCD niet per se prestaties belemmert, maar een manier is om te exploreren en meer bewegingsoplossingen te vinden. Dit onderzoek verbreedt zo de opvatting over variabiliteit bij kinderen met DCD en legt een basis voor nieuw inzicht over mogelijke onderliggende coördinatiemechanismen.

CV

Laura Golenia (1989) studeerde Bewegingswetenschappen aan de universiteit van Groningen. Haar onderzoek past binnen het SMART Movementsprogramma van het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: A new perspective on the development of motor variability during middle childhood.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram