• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Urineonderzoek detecteert risico op hart-, vaat- en nierziekten

Print 
Datum: 29 december 2016
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof. dr. P.E. de Jong, prof. dr. R.T. Gansevoort

​Akin Özyilmaz: Albuminuria as pre-screening tool for better risk prediction

Een urinetest kan het risico op hart- en vaatziekten en nierfalen goed voorspellen. Screening op albumine in de urine toont het risico op hart- en vaatziekten en nierproblemen al in een vroeg stadium aan en kan zo toekomstige ziekten voorkomen. Dat concludeert Akin Özyilmaz in zijn proefschrift. Zijn bevindingen maken effectieve preventieve behandeling mogelijk.

Bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en nierproblemen zijn onder meer hoge bloeddruk, hoge cholesterol en diabetes. De onderzoeken naar deze risicofactoren zijn  relatief duur. Tot nu toe worden alleen mensen op indicatie hierop getest en krijgen ze indien nodig preventieve medicatie voorgeschreven. De laatste decennia blijkt dat de uitscheiding van het eiwit albumine in urine een voorspeller kan zijn voor hart- en vaatziekten en chronische nierziekten. Een verhoogde albumine-uitscheiding wijst op beschadiging van de bloedvaten. Als dit inderdaad een goede voorspeller is voor deze belangrijke aandoeningen, kan een simpele urinetest de gezondheidszorg geld besparen, doordat onderzoeken niet voor iedereen meer nodig zijn en de juiste mensen in een vroeg stadium preventief behandeld kunnen worden. Ook kan onnodig medicijngebruik worden voorkomen.

Uit het onderzoek van Özyilmaz blijkt dat verhoogde urine albumine uitscheiding inderdaad hart- en vaatziekten en nierproblemen bij met name 55-plussers effectief kan voorspellen. Daarnaast kan met de test hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en verminderde nierfunctie in een vroeg stadium diagnosticeren. Bovendien toont hij aan dat juist bij mensen met een verhoogd albuminegehalte in de urine het slikken van cholesterolverlagende middelen het risico op hart- en vaatziekten effectief vermindert.

Curriculum Vitae

Akin Özyilmaz (1972) studeerde Geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij verrichte zijn onderzoek binnen onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij het Groningen Kidney Center (GKC). Het onderzoek werd gefinancierd door de Nierstichting. Özyilmaz is sinds 2007 werkzaam als internist-nefroloog bij het UMCG. De titel van zijn proefschrift is ‘Albuminuria as pre-screening tool for better risk prediction’.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram