• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe aanknopingspunten voor de bestrijding van ziekteverwekker Straphylococcus aureus

Print 
Datum: 01 mei 2020
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof. dr. J.M. van Dijl

​Xin Zhao: Molecular dissection of Staphylococcus aureus virulence

De ziekteverwekker Staphylococcus aureus (S. aureus) vormt een serieuze bedreiging voor de gezondheid voor de mens. Vooral de variant die resistent is voor het antibioticum meticilline, MRSA. De afgelopen decennia zijn er van deze bacterie snel-overdraagbare varianten ontstaan, die zich bovendien hebben genesteld in de gezonde populatie en veehouderij. We begrijpen alleen nog niet hoe het kan dat deze nieuwe varianten zo snel overdraagbaar zijn en waarom sommige varianten ons zieker maken dan andere (virulentie). In dit proefschrift zoekt Zhao naar factoren die deze eigenschappen verklaren.

Om deze factoren te vinden, onderzocht Zhao twee verschillende snel-overdraagbare varianten van S. aureus. Hij analyseerde het genoom van deze varianten, waarin veel overeenkomsten te zien waren. De eiwitten die deze bacteriën uitscheidden waren echter wel heel verschillend. Toch wist Zhao enkele overeenkomsten te vinden en cruciale eiwitten te identificeren.

Daarnaast bekeek Zhao de interactie tussen verschillende typen S. aureus en andere bacteriën. De bacteriën Klebsiella oxytoca en Bacillus thuringiensis bleken de virulentie van S. aureus te onderdrukken. Al deze bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk aanknopingspunten vormen voor de bestrijding van S. aureus.

Curriculum Vitae

Xin Zhao (1987) studeerde Diergeneeskunde aan de Jilin University, China. Tijdens zijn promotieonderzoek was hij verbonden aan de afdeling Medische Microbiologie van onderzoeksinstituut Guide van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Molecular dissection of Staphylococcus aureus virulence.”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram