• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Quaternaire ammoniumverbindingen om orale biofilmvorming te voorkomen

Print 
Datum: 09 juli 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. H.C. van der Mei en prof.dr. U.P. Rodrigues Filho

​Mari Miura Sugii: Quaternary ammonium compounds to prevent oral biofilm formation

Bacteriële besmetting is een onderwerp van grote zorg voor de wetenschappelijke gemeenschap, vooral bacteriën georganiseerd in biofilms kunnen tot schadelijke en kostbare problemen voor de samenleving leiden. Miura Sugii geeft in haar proefschrift een overzicht van biofilmformatie en bijbehorende problemen. Er werd toegelicht waarom het lastig is biofilms te bestrijden, waarna een materiaal met antimicrobiële eigenschappen werd geïntroduceerd.

De antimicrobiële activiteit kan op verschillende manieren worden bereikt. In dit proefschrift concentreert Miura Sugii zich op materialen die quaternaire ammoniumverbindingen (QAC) bevatten. Quaternair ammonium staat bekend om zijn doeltreffendheid tegen een grote verscheidenheid aan bacteriën.
Ook met het oog op een toekomstige toepassing in de tandheelkunde om het risico van cariës te verminderen, werd de opname van QACs  beoordeeld in gecommercialiseerde dentale materialen. Nieuwe coatings met quaternair ammonium werden ontwikkeld om te worden aangebracht op metallische orthodontische apparaten. Deze reeks onderzoeken wijzen op een mogelijk pad om tandbederf te voorkomen met behulp van antimicrobiële materialen.

Curriculum Vitae

Mari Miura Sugii (1990) studeerde Tandheelkunde aan University of Campinas in Brazilië. Daarna was zij werkzaam als orthodontiespecialiste bij het São Leopoldo Mandic College in Campinas in Brazilië.  Haar promotieonderzoek is een dubbele opleiding en vond twee jaar plaats aan de University of Campinas en twee jaar aan de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Quaternary ammonium compounds to prevent oral biofilm formation”.


 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram