• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kwantificering van mogelijke Parkinson-mechanismes met behulp van PET-scans

Print 
Datum: 27 mei 2020
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr. E.F.J. de Vries, prof.dr V. Vossi en prof.dr. R.A.J.O. Dierckx

​Anna Schildt: PET methodology in rat models of Parkinson’s disease

De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekten wereldwijd. Om beter te begrijpen hoe deze ziekte werkt en om mogelijke behandelingen te ontwikkelen, maken wetenschappers veel gebruik van diermodellen. Met behulp van een Positron Emissie Tomografie (PET) scan kunnen onderzoekers radioactief gelabelde moleculen in deze diermodellen volgen. Zo kunnen ze bekijken welke moleculen en processen in de hersenen bij Parkinson betrokken zijn, en zijn ze zelfs in staat deze processen te kwantificeren. In dit proefschrift evalueert Schildt enkele van deze kwantificeringmethodes.

Schildt keek in haar onderzoek naar componenten van het zogenoemde cholinerge neurotransmittersysteem, dat betrokken is bij het overbrengen van impulsen tussen hersencellen. Ze kwantificeerde twee verschillende radioactief gelabelde tracers, en onderzocht hiermee of het cholinerge systeem wellicht een rol speelt in het diermodel van Parkinson. Voor zover Schildt en haar collega’s konden vinden, bleek dit systeem niet betrokken in het ziektemodel. Daarnaast gebruikte Schildt ook radioactief gelabelde tracers om in een genetisch diermodel te kijken naar hersenontsteking. Hoewel hersenontsteking wel aanwezig was, was dit niet in hersengebieden die normaalgesproken zijn aangedaan bij Parkinson.

Curriculum Vitae

Anna Schildt (1987) studeerde Molecular Life Science aan de Universiteit van Lübeck, Duitsland. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het BCN-BRAIN instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen en het PET-MR Imaging Centre van de Universiteit van British Colombia, Canada. Binnenkort start zij als postdoctoraal onderzoeker bij het Athinoula A. Martinos Center for Biomedical Imaging in Boston, Verenigde Staten. De titel van haar proefschrift luidt: “PET methodology in rat models of Parkinson’s disease”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram