• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Optimalisatie van diagnostiek voor behandelkeuzes op maat bij patiënten met gemetastaseerd niercelcarcinoom en borstkanker

Print 
Datum: 06 oktober 2020
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. E.G.E. de Vries en dr. C.P. Schroder

​Suzanne van Es: Optimizing diagnostics for patient tailored treatment choices in patients with metastatic renal cell carcinoma and breast cancer

De wetenschap op het gebied van de oncologie ontwikkelt zich snel. Er komen steeds meer kankerremmende medicijnen beschikbaar. Met zoveel verschillende behandelopties is het belangrijk om voor iedere individuele patiënt vast te stellen welke behandeling het meest geschikt zal zijn. Dit is afhankelijk van specifieke eigenschappen van de tumor, maar ook van de patiënt zelf.

In het proefschrift van Van Es zijn een aantal onderzoeken terug te vinden waarin ze keek of hele specifieke PET scans kunnen bijdragen aan de diagnostiek van nierkanker of een voorspellende waarde hebben voor de effectiviteit van behandelingen tegen uitgezaaide nierkanker. Verder onderzocht Van Es wat de invloed is van leeftijd op de werking en bijwerking van behandelingen van nierkanker. Ook bij borstkanker kunnen naast 18F-FDG PET scans die glucose opname door tumorlaesies aantoont, ook andere tumoreigenschappen in kaart gebracht worden. Er wordt nu uitgezocht hoe die PET scans ook bij kunnen dragen in de keuzes voor de juiste therapie.

De meeste patiënten met uitgezaaide borstkanker hebben botuitzaaiingen. Van Es analyseerde verschillende methodes van standaard diagnostiek bij botuitzaaiingen van borstkanker met als doel het maximale uit al bestaande diagnostiek te halen. Hierbij vond ze dat het ontkalken van botbiopten met één bepaalde chemische oplossing de pathologische uitslagen niet beïnvloedt en derhalve goed kan worden toegepast. Ook toont ze aan dat 18F-FDG PET beter is dan de Technetium SPECT botscan voor de diagnostiek naar botuitzaaiingen.

Curriculum Vitae

Suzanne van Es (1990) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij is momenteel werkzaam als arts in opleiding tot specialist longziekten en tuberculose. De titel van haar proefschrift luidt: “Optimizing diagnostics for patient tailored treatment choices in patients with metastatic renal cell carcinoma and breast cancer.”

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram