• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ongevoeligheid voor medicatie bij type 2 diabetes in kaart

Print 
Datum: 04 juli 2017
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: Prof. H.J. Lambers Heerspink, Prof. D. de Zeeuw

​Sergei Petrykiv: Variability in drug response: towards more personalized diabetes care

Patiënten met diabetes, bij wie bloeddrukverlagende geneesmiddelen (RAAS-remmers) geen invloed op bloeddruk en albuminurie lijken te hebben, hebben geen baat bij verhoging van de dosering of andere medicatie. Dat concludeert Sergei Petrykiv in zijn proefschrift.

De geneesmiddelen die gebruikt worden tegen hart- en vaatziekte en nierziekte bij type 2 diabetes (RAAS-remmers), werken bij ongeveer een derde van de patiënten onvoldoende, met als gevolg dat deze patiënten een groot risico lopen op hart en vaatziekte en nierziekte. Omdat type 2 diabetes steeds vaker voorkomt, is het noodzakelijk om andere effectieve middelen tegen deze aandoening te ontwikkelen. Petrykiv bracht in zijn proefschrift de variabelen tussen patiënten in kaart, in de hoop daarmee oorzaken te vinden van de ongevoeligheid van sommige patiënten tegen deze medicatie, om uiteindelijk effectievere, op de individu gerichte medicatie mogelijk te maken.

Petrykiv concludeert allereerst dat de beschikbare geneesmiddelen de albuminurie verlagen. Daarmee is de hoeveelheid albuminurie een goede maat om de effectiviteit van geneesmiddelen tegen diabetes en nierziekte te monitoren. Verder concludeert Petrykiv dat patiënten die ongevoelig zijn voor de meest voorgeschreven RAAS-blokkers, dat ook zijn wanneer de dosis wordt verhoogd, verschillende medicamenten worden gecombineerd, of wanneer een nieuwe middel met een totaal verschillend werkingsmechanisme, dapagliflozine, wordt toegevoegd. Petrykiv concludeert dat blijkbaar individuele patientenfactoren bepalen of de indivu goed reageert of niet.

Curriculum Vitae

Sergei Petrykiv (1985) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Groningen. Zijn onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma GKC (Groningen Kidney Center) van onderzoeksinstituut GUIDE. Petrykiv blijkt werkzaam als arts onderzoeker bij de afdeling Klinische farmacie en farmacologie. De titel van zijn proefschrift luidt: Variability in drug response: towards more personalized diabetes care.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram