• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Biologische, psychologische en sociale factoren die een rol spelen bij Obstructieve slaapapneu

Print 
Datum: 11 november 2020
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. U. Bultmann, R. Tkacova, J.P. van Dijk

​Vladimira Timková:Self-reported health outcomes in patients with obstructive sleep apnoea

Bij patiënten met Obstructieve slaapapneu (OSA) wordt de ademhaling als ze slapen meerdere keren per nacht geblokkeerd door hun tong of de zachte delen in de keel. Dit komt doordat de spieren ontspannen, en het kan wel tot vijf keer per uur gebeuren. Helaas voor de patiënten heeft OSA nog geen goede behandeling en zijn bestaande behandelingen maar beperkt effectief. Daarom onderzocht Timková in dit proefschrift verschillende bio-psycho-sociale factoren die mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van OSA.

In een meta-analyse van verschillende onderzoeken naar deze bio-psycho-sociale factoren en zelfrapportages van OSA-patiënten vond Timková dat een positieve luchtwegdrukbehandeling de fysieke OSA-symptomen kon verbeteren, maar dat ontstane psychische problemen met deze behandeling niet werden verlicht. Een groot deel van de OSA-patiënten bleek last te hebben van psychische problemen zoals zelfmoordgedachten en angst. Timková benadrukt dat artsen deze problemen beter in de gaten moeten houden tijdens de behandeling.

Daarnaast vond Timková ook dat OSA-patiënten die een betere zelfredzaamheid hadden over het algemeen beter functioneerden. Dit kan dus een goed aanknopingspunt zijn voor beter behandeling van deze patiënten, ook voor het aanpakken van de psychische problemen. Timková hoopt dat haar resultaten op termijn kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, verbeterde behandelingen voor OSA.

Curriculum Vitae

Vladimira Timková (1987) studeerde Psychologie aan de University of Pavol Jozef Safarik in Kosice, Slowakije. Haar promotieonderzoek vond plaats bij het SHARE instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is zij werkzaam als onderzoeker bij de University of Pavol Jozef Safarik. De titel van haar proefschrift luidt: “Self-reported health outcomes in patients with obstructive sleep apnoea”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram