• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Beschermingsmechanisme van NOD bij niertransplantaties

Print 
Datum: 24 november 2020
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. M.C. Harmsen, prof.dr. B. Yard

Prama Pallavi : N-acyl Dopamines - renoprotective therapeutics, acting on TRPV1 signaling. Biological properties and molecular mechanisms​

Om de kans van slagen bij een nier- of harttransplantatie te verhogen, is het wellicht goed om overleden donoren te behandelen met dopamine. Vooral de dopamine-variant NOD, n-octanoyl-dopamine, lijkt een goede kandidaat te zijn op grond van zijn ontstekingsremmende werking. Daarnaast beschermt NOD tegen schade die ontstaat tijdens het bewaren van de organen. In dit proefschrift onderzocht Pallavi de biologische en chemische eigenschappen van NOD die met name voor de ontstekingsremmende werking verantwoordelijk zijn.

Tijdens haar onderzoek vond Pallavi dat de beschermende functie van NOD ten dele samenhangt met de activatie van het eiwit TRPV1. Om te achterhalen welke onderdelen van NOD specifiek verantwoordelijk zijn voor deze activatie, synthetiseerde Pallavi verschillende varianten van NOD. Zo wist ze verschillende belangrijke moleculaire groepen te identificeren die essentieel bleken voor de activering van TRPV1.

Naast de activatie van TRPV1 laat Pallavi zien dat NOD kan ingrijpen in biologische systemen die door zogenoemde redox reacties gestuurd worden, waaronder het correct vouwen van eiwitten. Als eiwitten in een cel niet juist gevouwen worden, dan start normaal gesproken een cellulair programma die de cel beschermt tegen deze verkeerd gevouwen eiwitten. Uit het onderzoek van Pallavi bleek dat dit programma ook gestart wordt in cellen die met NOD behandelt zijn.

Ondanks het feit dat NOD snel door de lever en nieren uit het lichaam gewerkt wordt, zag Pallavi dat een behandeling met NOD bij ratten gunstig is in situaties waarbij de nieren slecht doorbloedt worden. Volgens de promovendus geven deze resultaten een goed beeld van de werking van NOD, en zijn de in vivo en in vitro resultaten veelbelovend.

Curriculum Vitae

Prama Pallavi (1987) studeerde Biotechnologie aan de Hochschule Mannheim in Duitsland. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Medische Biologie van het Kolff instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is zij werkzaam als postdoc bij de Universiteit van Heidelberg. De titel van haar proefschrift luidt: “N-acyl Dopamines - renoprotective therapeutics, acting on TRPV1 signaling”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram