• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Moleculaire fluorescentiebeeldvorming ondersteunt de klinische besluitvorming bij de behandeling van solide kankers

Print 
Datum: 13 november 2019
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. G.M. van Dam

Marjoly Koller: Molecular fluorescence imaging facilitating clinical decision making in the treatment of solid cancers

​Koller zorgt met haar promotieonderzoek voor een doorbraak in het beter zichtbaar maken van tumoren, zodat chirurgen in de toekomst tumoren nauwkeuriger kunnen verwijderen en dat artsen de meest effectieve behandeling kunnen selecteren voor een patiënt. Tijdens een operatie is een chirurg met name afhankelijk van zijn zicht en tast om de tumor te kunnen vinden. Koller richtte zich in haar onderzoek op het beter zichtbaar maken van tumoren tijdens de operatie. Hierbij maakte ze gebruik van lichtgevende stoffen die zich binden aan speciale eigenschappen van een tumor. Door een speciaal camerasysteem te gebruiken tijdens de operatie lichten de tumoren als het ware op. Hierdoor kan de chirurg zien of al het kankerweefsel verwijderd is, of dat er nog kwaadaardig weefsel is achtergebleven. Koller onderzocht deze nieuwe techniek, moleculaire fluorescente beeldvorming, bij patiënten met borstkanker en patiënten met dikke darmkanker met uitzaaiingen op het buikvlies.

Naast het gebruik van deze nieuwe techniek op de operatiekamer, kan deze techniek ook worden toegepast tijdens endoscopieën, kijkonderzoeken van bijvoorbeeld de maag en darmen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten met endeldarmkanker, die voorafgaand aan de operatie chemotherapie en bestraling hebben gekregen en waarbij na die tijd geen kwaadaardig weefsel meer wordt gevonden, mogelijk voordeel hebben van het afzien van een operatie. In plaats daarvan worden patiënten nauwkeurig en periodiek onderzocht. Er is helaas geen techniek beschikbaar die betrouwbaar kan vaststellen of de tumor door de chemotherapie en de bestraling volledig weg is.

Koller onderzocht of moleculaire fluorescente beeldvorming kan bijdragen in het selecteren van patiënten met endeldarmkanker die in aanmerking komen om niet geopereerd te worden.
Deze nieuwe techniek die Koller ontwikkelde, werd als eerste ter wereld in kleine patiëntengroepen onderzocht binnen het Universitair Medisch Centrum Groningen. De eerste resultaten van deze onderzoeken zijn veelbelovend en zijn een basis om de techniek verder te ontwikkelen en te implementeren in de praktijk.

Curriculum Vitae

Marjory Koller (1988) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Daarna was zij werkzaam als arts maag-, darm-, levergeneeskunde bij het Medisch Spectrum Twente. Haar promotieonderzoek vond plaats bij prof. dr. G.M van Dam in het Universitair Medisch Centrum Groningen aan de RUG. Op dit moment werkt zij als arts ouderengeneeskunde bij Zorggroep Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Molecular fluorescence imaging facilitating clinical decision making in the treatment of solid cancers”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram