• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

MicroRNAs als regulatoren van longweefselherstel en veroudering

Print 
Datum: 24 juni 2019
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. W. Timens en prof.dr. J.H.M. van den Berg

Jennie Ong: MicroRNAs as regulators of lung homeostasis, abnormal repair and ageing

​COPD is een veelvoorkomende chronische longziekte die gekenmerkt wordt door verstoord longweefselherstel. De longfibroblasten spelen een centrale rol bij weefselherstel. Ong had als hypothese van haar proefschrift dat een verstoorde regulatie van microRNAs (miRNAs) een cruciale rol speelt in de verstoorde longweefselherstelreactie in COPD-patiënten. Daarom richtte zij zich in haar proefschrift op veranderingen in miRNA-expressie in longfibroblasten. Daarnaast is onderzocht welke genen en miRNAs in luchtwegbiopten van gezonde vrijwilligers geassocieerd waren met leeftijd.

Voor 106 miRNAs vond ze expressieveranderingen in longfibroblasten onder invloed van de groeifactor TGF-β. Het TGF-β effect was voor de meeste miRNAs vergelijkbaar in COPD en controles. Echter, voor drie miRNAs werd een tegengesteld TGF-β effect gevonden. In de vergelijking tussen COPD en controle longfibroblasten vond ze voor slechts één miRNA een verschil in expressie. Ook voor de vergelijking tussen actieve rokers en ex-rokers vond ze één miRNA met een verschil in expressie. Vervolgens is bepaald welke genen gereguleerd worden door miRNAs in longfibroblasten. Deze longfibroblast-specifieke miRNA-targetgenen werden gebruikt om processen te identificeren waarbij de kandidaat-miRNAs betrokken waren. Deze studies toonden aan dat de miRNAs met een veranderde expressie mogelijk een functie hebben in weefselherstel en daarmee bijdragen aan het ontstaan van COPD. In de luchtwegbiopten werden leeftijd-geassocieerde veranderingen voor 285 genen en 27 miRNAs gevonden. De genen waren onder andere betrokken bij verschillende kenmerken die samenhangen met veroudering.
Deze studies laten zien dat veranderingen in miRNA-expressie een belangrijke rol spelen bij het verstoorde longweefselherstel in COPD en bij veranderingen in de long die optreden bij toenemende leeftijd en vormen een goede basis voor verder onderzoek naar deze complexe rol.

Curriculum Vitae

Jennie Ong (1990) studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarna was zij werkzaam als PhD-kandidaat op de afdeling Pathologie en Medische Biologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen, waar ze haar promotieonderzoek deed onder leiding van Prof. Dr. W. Timens, Prof. Dr. J.H.M. van den Berg, Dr. C.A. Brandsma en Dr. J.L. Kluiver. De titel van haar proefschrift luidt: “MicroRNAs as regulators of lung homeostasis, abnormal repair and ageing”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram