• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Gynaecologische kanker bij het Lynch syndroom

Print 
Datum: 19 juni 2019
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. M.J.E. Mourits, prof.dr. G.H. de Bock en prof.dr. H. Hollema

​Jorien Woolderink: Gynaecological malignancies in Lynch syndrome

 Het Lynch syndroom (LS) is een erfelijke aandoening, waarbij vrouwen een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van baarmoederslijmvlies- en eierstokkanker (endometrium- en ovariumcarcinoom). Bij vrouwen met LS komt endometriumcarcinoom vaak voor op een relatief jonge leeftijd (gemiddeld 50-55 jaar). Omdat het belangrijk is deze carcinomen zo vroeg mogelijk te vinden, krijgen deze vrouwen een jaarlijkse screening op endometriumcarcinoom met een transvaginale echo en een endometriumbiopsie. Uit het proefschrift van Woolderink blijkt dat het standaard verrichten van een endometriumbiopsie niet leidt tot het vinden van meer (voorstadia van) baarmoederkanker en dat vrouwen dit onderzoek als erg pijnlijk ervaren.

Als alternatief voor een endometriumbiopsie keek ze naar de haalbaarheid van het gebruik van een tampon als screeningstest. Het bleek dat er epitheelcellen van de vagina met een door de vrouw zelf ingebrachte tampon opgevangen kunnen worden en dat dit niet als pijnlijk wordt ervaren. Er werden geen endometriumcellen aangetroffen en er is meer onderzoek nodig om te zeggen of dit daadwerkelijk waardevol is. Haar advies is om door te gaan met jaarlijkse echoscopische screening en een endometriumbiopsie alleen uit te voeren bij klachten of een afwijkende echo.
Ovariumcarcinomen bij vrouwen met LS ontstaan op jonge leeftijd, maar met een grote spreiding in leeftijd. Het meest voorkomende weefseltype bij ovariumcarcinomen is endometrioid of clearcell adenocarcinoom. Deze ovariumcarcinomen worden vaak gediagnosticeerd in een vroeg stadium en hebben over het algemeen een goede prognose. De rol van screening op het vroegtijdig vinden van deze ovariumcarcinomen lijkt beperkt.

Curriculum Vitae

Jorien Woolderink (1975) studeerde tussen 1996-2002 Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Daarna was zij werkzaam als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) Obstetrie en Gynaecologie in Utrecht (Diakonessenhuis) en in Groningen (Martini Ziekenhuis en Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)) in de periode tussen 2003-2006. Vanaf 2006 tot 2012 volgde ze haar opleiding tot Gynaecoloog in het cluster Groningen, in de Isala kliniek te Zwolle, het UMCG en het Medisch Centrum Leeuwarden. Sinds 2012 is zij werkzaam als gynaecoloog in het Martini Ziekenhuis te Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de Gynaecologische oncologie in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: “Gynaecological malignancies in Lynch syndrome. Surveillance and cancer characteristics”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram