• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Leven met chronische hoofdpijn

Print 
Datum: 17 januari 2018
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. R. Sanderman

Yvette Ciere: Living with chronic headache. A personal goal and self-regulation perspective​

Als iemand met chronische hoofdpijn tijdens een hoofdpijnaanval meer positieve emoties ervaart, vermindert dit de negatieve emoties die normaliter tijdens zo’n hoofdpijnaanval ervaren worden. Dat concludeert Yvette Ciere in haar proefschrift, waarin zij de impact van chronische hoofdpijn op het dagelijks leven onderzocht. Het onderzoek geeft inzicht in factoren die eraan bijdragen dat patiënten een (in hun ogen) waardevol leven kunnen leiden ondanks de grote impact van chronische hoofdpijn.

Ongeveer drie procent van de wereldbevolking leidt aan chronische hoofdpijn. Niet alleen hoofdpijnaanvallen, maar ook gebrek aan energie en een negatieve stemming belemmeren deze mensen in hun dagelijkse bezigheden en het nastreven van persoonlijke doelen. Ciere bracht de invloed van chronische hoofdpijn op het dagelijks leven in kaart en ook de manier waarop mensen hiermee omgaan.

Met behulp van digitale dagboekvragenlijsten concludeert Ciere onder meer dat pijn, een gebrek aan energie en een negatieve stemming elkaar gedurende dag versterken en de dagelijkse bezigheden verstoren. Maar als mensen tijdens een hoofdpijnaanval positieve emoties ervaren, zoals blijdschap of trots, ervaren ze minder negatieve stemming door de pijn. Ciere onderzocht ook het effect van hoofdpijn op het nastreven van persoonlijke doelen. Als het behalen van die persoonlijke doelen door de hoofdpijn minder goed  lukt, gaat dat gepaard met een meer negatieve stemming (bijvoorbeeld frustratie of somberheid). Veel patiënten moeten belangrijke doelen opgeven om een balans tussen het nastreven van doelen en de beperkingen van de hoofdpijn te bereiken. De resultaten van het onderzoek kunnen gebruikt worden om psychologische ondersteuning af te stemmen op de behoeften van mensen met chronische hoofdpijn.

Curriculum Vitae

Yvette Ciere (1988) studeerde Gezondheidspsychologie aan de universiteit van Leiden Haar onderzoek valt binnen het onderzoeksprogramma Health Psychology Research van onderzoeksinstituut SHARE en is gefinancierd door Provincie Friesland en zorggroep Pasana. Ciere is momenteel werkzaam als psycholoog, onderzoeker en docent aan het Leids UMC en de universiteit Leiden. De titel van haar proefschrift luidt Living with chronic headache.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram