• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Krachttraining bij ouderen doet looppatroon niet verjongen

Print 
Datum: 05 juli 2017
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: Prof. T. Hortobagyi, Prof. P. DeVita, Prof. U. Granacher

​Chantal Beijersbergen: Effects of lower extremity power training on gait biomechanics in old adults

Gezonde ouderen (>65 jaar) lopen langzamer dan twintigers en bovendien gebruiken ouderen meer hun heupspieren en minder hun kuitspieren tijdens het lopen. Er zijn verschillende trainingsprogramma’s die de loopsnelheid van ouderen kunnen verbeteren. Chantal Beijersbergen onderzocht in haar promotieonderzoek of ouderen door die trainingsprogramma’s ook daadwerkelijk sneller gaan lopen doordat ze weer als jongvolwassenen gaan lopen.

Om ouderen langer onafhankelijk te laten functioneren en mobiliteitsproblemen te beperken is het belangrijk om de biomechanische mechanismen die ten grondslag liggen aan een toegenomen loopsnelheid na training te begrijpen. Beijersbergen onderzocht deze mechanismen door uitgebreide loopanalyses af te nemen zowel voor, als na een tienweekse krachttraining voor de beenspieren bij gezonde ouderen.

De krachttraining bleek, ondanks een toename in spierkracht in het been zesendertig procent, de gewone loopsnelheid niet te verbeteren. De maximale snelheid van ouderen nam wel toe. Beijersbergen laat zien dat ouderen sneller lopen door hun cadans te verhogen en door nog meer gebruik te maken van hun heupspieren. Krachttraining zorgt dus niet van een verjonging van het looppatroon. De toegenomen kracht rond de knie en enkel had weinig effect op het lopen. Beijersbergen vermoedt dat de door training opgebouwde spierkracht meer gebruikt zal worden tijdens het lopen wanneer ouderen hier gericht mee oefenen. Daarom adviseert zij om naast krachttraining ook loopoefeningen met ouderen te doen, zodat ze de ouderen leren om de verworven kracht ook daadwerkelijk tijdens het lopen te gebruiken en daardoor mogelijk langer mobiel blijven.

Curriculum Vitae

Chantal Beijersbergen (1990) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek valt binnen het onderzoeksprogramma SMART Movements van het UMCG. Zij is nu werkzaam als onderzoeksmedewerker bij het Centrum voor Revalidatie van het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: Effects of lower extremity power training on gait biomechanics in old adults: The Potsdam Gait Study.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram