• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hemostase bij levertransplantatie bij kinderen

Print 
Datum: 23 november 2020
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. R.J. Porte, prof.dr. J.A. Lisman

​Maureen Werner-Paap: Hemostasis in pediatric liver transplantation

In de afgelopen jaren zijn de uitkomsten van kinderen na levertransplantatie steeds beter geworden. Twee belangrijke complicaties van levertransplantatie bij kinderen zijn het optreden van bloedingen en trombose, welke leiden tot significante morbiditeit en mortaliteit.

In haar proefschrift bestudeerde Werner-Paap de uitkomsten van kinderen die in Nederland een levertransplantatie hebben ondergaan. De actuariële 5-jaarsoverleving na postmortale levertransplantatie bij kinderen is 83% en na levende donor levertransplantatie 95%. Een trombotische complicatie werd gezien in 9.5% van de kinderen, een bloedingscomplicatie in 37%. Tevens werden risicofactoren voor het ontwikkelen van deze complicaties vastgesteld, zodat in de toekomst een meer gepersonaliseerde behandeling met antitrombotische therapie kan worden toegepast.

Bloedingen en trombose kunnen het gevolg zijn van een ontregeld bloedstollingsmechanisme (hemostase). Derhalve onderzocht Werner-Paap de hemostase in kinderen rondom levertransplantatie. Er blijkt dat er juist sprake is van een hernieuwde hemostatische. Deze hypercoagulabele kenmerken spelen mogelijk een rol in het verhoogde risico op trombose na levertransplantatie bij kinderen.
De preventie en behandeling van trombose en bloedingen bestaan uit het toedienen van bloedstollings bevorderende en -remmende middelen.
Eén van de studies in dit proefschrift toont belangrijke verschillen in de effectiviteit van een aantal veelgebruikte middelen in plasma van kinderen die een levertransplantatie ondergingen. Dit maakt dat dosisaanpassingen van deze middelen geïndiceerd kunnen zijn.
Bovenstaande nieuwe inzichten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de preventie en behandeling van trombose en bloedingscomplicaties rondom levertransplantatie bij kinderen.

Curriculum Vitae

Maureen Werner-Paap (1990) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was zij werkzaam als arts-assistent heelkunde in het Universitair Medisch Centrum Groningen en Martini Ziekenhuis. Momenteel is zij in opleiding tot chirurg in het Medisch Spectrum Twente. Haar promotieonderzoek vond plaats bij prof.dr. Porte en prof.dr. Lisman aan de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: Hemostasis in pediatric liver transplantation.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram