• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Ertapenem veelbelovend als nieuw middel tegen tuberculose

Print 
Datum: 10 april 2019
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: dr. J.W.C. Alffenaar, prof.dr. T.S. van der Werf, prof.dr. J.G.W. Kosterink

​Sander van Rijn: Clinical pharmacology of ertapenem in the treatment of multidrug-resistant tuberculosis

Het middel ertapenem in combinatie met clavulaanzuur kan waardevol zijn bij de behandeling van multiresistente tuberculose (tbc). Dat concludeert Sander van Rijn in zijn proefschrift. Dit middel wordt al voorgeschreven als behandeling tegen bacteriële infecties. Van Rijn evalueerde de huidige literatuur, activiteit in het laboratorium, farmacokinetiek en veiligheid van dit middel bij tbc-patiënten.

Tuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium tuberculosis en is de dodelijkste infectieziekte wereldwijd. De behandeling van tbc is een grotere uitdaging geworden doordat de bacterie steeds vaker resistent is tegen de gebruikelijke geneesmiddelen. Daarom is het noodzakelijk om nieuwe tbc-geneesmiddelen te ontwikkelen. Eén van de manieren om dit te doen is het inzetten van al bestaande middelen, die voor andere aandoeningen gebruikt worden.

Van Rijn onderzocht daarom de groep Bèta-lactam antimicrobiële geneesmiddelen, die al veel gebruikt worden bij infecties. Ertapenem is zo’n middel. Van Rijn concludeert dat ertapenem een waardevolle aanvulling kan zijn op de huidige behandelmogelijkheden voor tbc. Toekomstig onderzoek moet de effectiviteit in de praktijk nog aantonen. 

Curriculum Vitae

Sander van Rijn (1988) studeerde Farmacie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Van Rijn is nu werkzaam als Consultant bij Ter Welle & Associés. De titel van zijn proefschrift luidt Clinical pharmacology of ertapenem in the treatment of multidrug-resistant tuberculosis.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram