• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Overzicht van een decennium ontwikkelingen van een EVAR-endograft

Print 
Datum: 19 oktober 2020
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. J.A.M. Zeebregts en prof.dr. R.H. Geelkerken

​Steffan Rödel: Overview of one decade developments of an EVAR endograft

In zijn proefschrift richt Rödel zich op drie verschillende aspecten van het abdominale aorta aneurysma (AAA). Eerst lichtte hij de pathofysiologie en ontstaanswijze toe, waarbij hij de verschillende factoren beschrijft die van belang kunnen zijn voor het ontstaan van een AAA. Deze factoren zijn relevant om de mate van verdere groei van het aneurysma en de kans op ruptuur goed in te kunnen schatten, zodat een voor de patiënt op maat gemaakte behandeling kan worden besproken.

Voor de endovasculaire behandeling, ofwel “endovascular aneurysm repair” (EVAR), is een CT-scan noodzakelijk om te kijken of de EVAR technisch überhaupt mogelijk is, maar ook om de benodigde specificaties van een endoprothese  afgestemd op de individuele anatomie te bepalen. Het is bekend dat verschillende specialisten bij beoordeling van de CT-scan gegevens van een patiënt ook tot verschillende afwegingen kunnen komen om een EVAR-behandeling te adviseren.
De keuze en de planning voor een bepaalde endoprothese kan hierbij dus variëren tussen vaatspecialisten en hiermee dus ook de eventuele uitkomst van behandeling beïnvloeden. Dit wordt besproken in het tweede deel van het proefschrift.

Het derde deel gaat inhoudelijk over één type endoprothese: de Anaconda™ AAA Stent Graft System. Gedurende de afgelopen jaren zijn er drie generaties van deze endoprothese op de markt gekomen.
Rödel bestudeerde hierbij de resultaten van de tweede en derde generatie endoprothese bij gebruik in “normale” AAA-anatomie en meer uitdagende AAA-anatomie. Hij probeerde hierbij te achterhalen waarom sommige gebruikte endoprothesen niet de verwachte uitkomsten lieten zien.
Aan de hand van onder andere deze bevindingen zijn er diverse verbeteringen aan de endoprothese verricht. De effecten hiervan bij klinisch gebruik in patiënten werd door Rödel verder bestudeerd.

Curriculum Vitae

Steffan Rödel (1972) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast heeft hij Werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Universiteit Twente. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Vaatchirurgie in het Medisch Spectrum Twente. Thans is hij werkzaam als chirurg in het Martini Ziekenhuis Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: “Overview of one decade developments of an EVAR endograft”.


 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram