• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

COPD-patiënten hebben tijdens longaanval vaak te veel lucht in hun longen

Print 
Datum: 08 oktober 2018
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof dr H.A.M. Kerstjens

​Wouter van Geffen: Hyperinflation and COPD exacerbations

Artsen vermoedden het al, en onderzoek van MCL-longarts Wouter van Geffen bevestigt nu dat de hypothese klopt: COPD-patiënten kunnen tijdens een longaanval niet goed uitademen waardoor er zich, net als in een ballon, lucht opstapelt in de longen. Daardoor wordt ook inademen moeilijk. Longaanvallen zijn een belangrijke doodsoorzaak voor COPD-patiënten, in Nederland alleen sterven jaarlijks 10.000 COPD-patiënten. Van Geffen concludeert dat een elektronische neus kan helpen om de oorzaak van een longaanval sneller op te sporen. Een deel van zijn onderzoek is reeds opgenomen in de wereldwijde COPD-behandelingsrichtlijn.

Patiënten met COPD (chronic obstructive pulmonary disease) hebben vaak te kampen met aanvallen van ernstige benauwdheid, met name in het griepseizoen. Bij ernstige aanvallen, ook wel longaanval of exacerbatie genoemd, is vaak een ziekenhuisopname nodig. Van Geffen concludeerde, als gezegd, dat ernstig benauwde COPD-patiënten die opgenomen worden met een longaanval, vaak veel te veel lucht in hun longen hebben. Naar dit aspect van COPD was nog niet veel onderzoek gedaan. Van Geffens onderzoek had tot doel om de kennis en behandeling van longaanvallen te verbeteren.

Van Geffen concludeert onder andere dat een e-nose, een elektronische neus waar COPD-patiënten tijdens een aanval in ademen, kan helpen om een onderscheid te maken tussen verschillende oorzaken van een longaanval, namelijk door een virale infectie, een bacteriële infectie of nog een andere oorzaak. Voordat de neus in de praktijk gebruikt kan worden zijn er volgens Van Geffen nog meer onderzoeken nodig. Ook zette de promovendus de eerste stappen in de zoektocht naar de beste manier om de overtollige lucht kwijt te raken. Mogelijk opties zijn volgens hem sterkere pufjes met luchtwegverwijders of het afsluiten van zieke gedeeltes van de long, bijvoorbeeld met ventielen of een luchtweg bypass.

Curriculum Vitae

Wouter van Geffen (1985) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt nu als longarts in het Medisch Centrum Leeuwarden. Hij verrichte zijn onderzoek op de afdelingen Longziekten van het Medisch Centrum Leeuwarden, het Royal Brompton Hospital in Londen en het UMCG. De titel van zijn proefschrift is: "Hyperinflation and COPD exacerbations". De elektronische neus uit Van Geffens onderzoek was al eerder in het nieuws, zie onderstaande link

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram