• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Verbetering van de antimicrobiële therapie voor de infectieziekte Buruli ulcus

Print 
Datum: 01 april 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. T.S. van der Werf, prof.dr. Y. Stienstra, prof. E.L. Nuermberger

​Till Omansen: Improving antimicrobial therapy for Buruli ulcer. Pre clinical studies towards highly efficient, short-course therapy

Buruli ulcus is een infectieziekte van de huid en het onderliggende weefsel, die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium ulcerans. De ziekte komt vooral voor in West-Afrika, maar ook in Australië. In West-Afrika zijn de meeste patiënten met Buruli ulcus arm en leven ze op het platteland.

Omansen beschrijft in zijn proefschrift eerst de epidemiologie en de huidige behandeling van Buruli ulcus. De ziekte uit zich als een knobbel of een open wond, een ulcus. Buruli ulcus werd lange tijd operatief behandeld. De aangetaste huid werd weggesneden en soms moesten amputaties worden verricht. Sinds enkele jaren wordt Buruli ulcus efficiënt met antibiotica behandeld. Deze antibioticabehandeling duurt twee maanden, mits de ziekte tijdig wordt ontdekt en behandeld. Dit is relatief langdurig en er zijn tegenwoordig modernere antibiotica beschikbaar.

Het grootste deel van het proefschrift beschrijft Omansen laboratoriumonderzoek met experimenten in de reageerbuis en met muizenproeven. Het doel daarvan is efficiëntere en kortere antibiotische opties te vinden om Buruli ulcus te behandelen. Hogere doses rifampicine bleken zeer efficiënt te zijn in die experimenten. Omdat bij tuberculose gebleken is dat hoge doseringen rifampicine veilig zijn bij mensen, zou zo’n hoge dosering de behandeling van Buruli ulcus kunnen verkorten.

Op basis van deze bevindingen bespreekt hij een ontwerp voor een klinische studie waarin een hoge dosis rifampicine zou kunnen worden getest in combinatie met een ander geneesmiddel. Uiteindelijk zou de behandeling van Buruli ulcus wellicht tot een maand kunnen worden verkort. Met andere, nog modernere antibiotica, zou de behandeling zelfs nog korter kunnen duren. Daarvoor wordt verder onderzoek in de kliniek gepland.

Curriculum V itae

Till Omansen (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Tijdens zijn studie startte hij met onderzoek naar Buruli ulcus in Benin, West-Afrika.  Aansluitend volgde hij cursussen om laboratoriumonderzoek te kunnen doen bij de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie bij de RUG. Sinds januari 2019 werkt hij als arts in opleiding tot specialist (AIOS) Interne Geneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf (Duitsland). Hij verkreeg een MD/PhD-beurs van de Junior Scientific Masterclass en deed experimenteel onderzoek in het laboratorium van de Johns Hopkins University (USA). De titel van zijn proefschrift luidt: Improving antimicrobial therapy for Buruli ulcer. Pre clinical studies towards highly efficient, short-course therapy.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram