• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Biomarkers troponine

Print 
Datum: 02 december 2019
Tijd: 16:15
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. T.W.L. Scheeren, prof.dr. M.M.R.F. Struys en dr. J.C.C. van der Horst

Dianne van Beek: The role of troponin and albumin to assess myocardial dysfunction after cardiac surgery and in the critically ill

​Patiënten op de intensive care of patiënten die een hartoperatie hebben ondergaan krijgen soms schade aan hun hart of zelfs een hartaanval. In dit proefschrift onderzoekt Van Beek hoe deze schade ontstaat en of het wellicht mogelijk is om de schade in een vroeg stadium te detecteren. Op deze manier kunnen artsen er beter op inspringen en verdere schade mogelijk voorkomen.

Allereerst onderzocht Van Beek de aanwezigheid van de biomarker troponine bij patiënten die geopereerd zijn aan hun hart. Deze biomarker wordt nu al onderzocht, maar het blijkt soms lastig onderscheidt te maken tussen ‘normale’ schade die ontstaat door de operatie en eventuele extra schade. Van Beek vond echter een karakteristieke piek in het gehalte troponine bij patiënten voordat ze een hartaanval kregen.
Als tweede biomarker bekeek Van Beek het eiwit albumine. Het gehalte van dit eiwit in het bloed bleek direct gelinkt aan de hoeveelheid schade aan het hart van de patiënten. Ook bleken patiënten op de intensive care met veel albumine in hun bloed vaker last te krijgen van boezemfibrilleren. Al deze indicatoren kunnen artsen gebruiken om hun behandelingen in de toekomst te verbeteren.

Curriculum Vitae

Dianne van Beek (1985) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is ze werkzaam als regionaal medisch adviseur bij Novo Nordisk. De titel van haar proefschrift luidt: “The role of troponin and albumin to assess myocardial dysfunction after cardiac surgery and in the critically ill”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram