• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Bewegingsstoornissen bij kinderen: mechanistische en therapeutische inzichten van de fruitvlieg Drosophila melanogaster

Print 
Datum: 13 november 2019
Tijd: 14:30
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof. dr. O.C.M. Sibon en prof. M.A.J. de Koning-Tijssen

Roald Lambrechts: Childhood-onset movement disorders: mechanistic and therapeutic insights from Drosophila melanogaster

​Pantothenaatkinase-geassocieerde neurodegeneratie (PKAN) en de Noordzeeziekte (NS-PME) zijn bewegingsstoornissen van de kinderleeftijd veroorzaakt door twee verschillende genetische defecten. Bij PKAN is er een defect in pantothenaatkinase, dat betrokken is bij de productie van coenzym A (CoA). Waarom dit defect leidt tot de ziekteverschijnselen is niet bekend, waardoor oorzakelijke behandeling van de ziekte niet mogelijk is. In zijn proefschrift zet Lambrechts, met behulp van de fruitvlieg als model, stappen om de mechanismen achter PKAN te ontrafelen en een therapie te ontwikkelen. Belangrijke bevindingen hierbij zijn de ontwikkeling van een middel dat de verschijnselen van PKAN in fruitvliegen tegengaat, en de identificatie van biochemische stappen die in de fruitvlieg invloed hebben op het ziekteproces. Deze uitkomsten leveren een bijdrage aan inspanningen om van PKAN een beter begrepen en hopelijk behandelbare aandoening te maken.

Daarnaast wordt de fruitvlieg ook gebruikt om NS-PME beter te begrijpen. Bij NS-PME komen onder andere schokken (myoclonus) en epilepsie voor. Een klinische observatie, verergering van verschijnselen bij hitte, werd door interviews met patiënten gestaafd en vervolgens vertaald naar de fruitvlieg, waar inductie van hetzelfde genetische defect leidt tot gevoeligheid voor hitte-geïnduceerde epileptische aanvallen. Hierbij bleken gliacellen, cellen in het zenuwstelsel die beschouwd worden als ondersteuning voor de zenuwcellen, cruciaal. Dit nieuwe inzicht verandert de gangbare opvatting over de aard van de ziekte, die dus mogelijk niet in de hersencellen maar in de gliacellen begint. Verder onderzoek naar de processen die gliacellen en zenuwcellen met elkaar verbinden kan mogelijk meer duidelijkheid bieden over het mechanisme achter NS-PME.

Curriculum Vitae

Roald Lambrechts (1990) studeerde initieel Scheikunde (bachelor) aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en verhuisde daarna naar Groningen voor de Zij-Instroom en later de master Geneeskunde. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij prof. dr. Sibon (Biomedical Sciences of Cells & Systems, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)) en prof. dr. de Koning-Tijssen (Department of Neurology, UMCG). Inmiddels is hij werkzaam als arts-assistent neurologie in het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: “Childhood-onset movement disorders: mechanistic and therapeutic insights from Drosophila melanogaster”.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram