• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Behandeling van blijvende gevolgen tuberculose onderzocht

Print 
Datum: 11 november 2015
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof. dr. T.S. van der Werf, prof. dr. H.A.M. Kerstjens, prof. dr. H.W. Frijlink

​Onno Akkerman: Tuberculosis and its sequelae. Diagnostic, epidemiological and therapeutic studies

Tuberculose is wereldwijd nog steeds een veelvoorkomende ziekte: in 2014 overleden er 1,3 miljoen mensen aan. UMCG-onderzoeker Onno Akkerman bestudeerde verschillende aspecten van het vaststellen en behandelen van tuberculose.

Vanouds worden kweekproeven gebruikt om tuberculose vast te stellen. Deze proeven zijn weliswaar goed, maar de resultaten laten weken op zich wachten. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd een moleculaire techniek ontwikkeld voor het testen op tuberculose, die gebruik maakt van kettingreacties in het DNA van de tuberculosebacterie. Akkerman vergeleek 14 van deze zogeheten PCR-testen, zowel zelfgemaakte als commercieel verkrijgbare. De resultaten van deze vergelijking kunnen laboratoria helpen bij de keuze voor een PCR-test.

Verder heeft Akkerman onderzoek gedaan naar tuberculosemedicijnen. Van veel geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van multi-resistente tuberculose is de effectiviteit nog onduidelijk of onbewezen. Akkerman pleit voor meer onderzoek naar deze geneesmiddelen om de overleving te verbeteren en blijvende gevolgen te verminderen. Veel patiënten die tuberculose overleven krijgen daarna blijvend last van bronchiëctasieën, vervormingen in de luchtwegen waarin weer andere infecties kunnen ontstaan. Deze luchtweginfecties worden vaak behandeld door middel van het inhaleren van bepaalde antibiotica. Akkerman beschrijft een model om het nut van het inhaleren van deze antibiotica mee te voorspeld. Ten slotte bestudeerde hij het effect van een nieuw inhalatieapparaat. De resultaten waren veelbelovend, maar meer onderzoek is nodig om effectiviteit, veiligheid, gebruiksgemak en bijwerkingen vast te stellen.

Curriculum Vitae

Onno Akkerman (1976) studeerde Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn promotieonderzoek voerde hij uit in het kader van onderzoeksprogramma Microbes in Health and Disease van GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door het UMCG. Akkerman is longarts in het UMCG. De titel van zijn proefschrift is ‘Tuberculosis and its sequelae. Diagnostic, epidemiological and therapeutic studies.’

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram