• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

De functie van niet-coderende RNAs in B-cellymfomen

Print 
Datum: 14 oktober 2020
Tijd: 11:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. J.H.M. van den Berg

​Fabiano Niu: The roles of noncoding RNAs in B-cell lymphomas

Een groot aantal microRNAs (miRNAs) en lange niet-coderende RNAs (lncRNAs) hebben een veranderd expressiepatroon in B-cellymfomen. Voor het merendeel is echter niet bekend wat hun rol in de pathogenese van B-cellymfomen is. In dit proefschrift heeft Niu de functies van deze RNAs onderzocht in Hodgkin- (HL) en Burkitt-lymfomen (BL), twee kiemcentrum B-cel (GC-B cel) afkomstige maligniteiten.

In een screeningsexperiment werden vier miRNAs geïdentificeerd die een effect hebben op de groei van HL-cellen. Voor miR-21-5p werd een verhoogde expressie aangetoond in HL en kon aangetoond worden dat het de tumorcellen beschermt tegen celdood. Het profileren van miRNAs liet een duidelijk afwijkend expressiepatroon zien in BL-cellen ten opzichte van GC-B cellen.
Voor 18 miRNAs heeft hij vervolgens in een functionele screen aangetoond dat ze de groei van BL-cellen konden reguleren. Identificatie van targetgenen van miR-378a-3p en miR-26b-5p leverde diverse targetgenen op die betrokken zijn bij de regulatie van celgroei.

Analyse van lncRNA-expressieprofielen in BL-cellijnen en GC-B cellen resulteerde in 18 kandidaten. Voor drie van deze lncRNAs, waaronder MAFG-AS1, zijn aanwijzingen gevonden dat ze betrokken zijn bij BL-celgroei.
Samenvattend heeft Niu diverse ncRNAs aangetoond die groei van HL en/of BL kunnen reguleren. Tevens heeft hij voor een aantal ncRNAs onderzocht hoe deze de groei kunnen beïnvloeden. Met dit proefschrift wordt zo een belangrijke bijdrage geleverd aan het beter begrijpen van de rol van ncRNAs in het B-cellymfoom.

Curriculum Vitae

Fubiao Niu (1986) studeerde Animal Science (bachelor) en Animal Genetics and Breeding (master) aan de Northwest A&F University, China. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Pathologie van het Universitair Medische Centrum Groningen onder begeleiding van prof dr. A. van den Berg, dr. A. Dzikiewicz-Krawczyk en dr. J.L. Kluiver. De titel van zijn proefschrift luidt: The roles of noncoding RNAs in B-cell lymphomas.


 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram