• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Analyse van de darmflora geeft nieuwe aanknopingspunten voor diagnose en behandeling van inflammatoire darmziekten

Print 
Datum: 02 december 2019
Tijd: 12:45
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. R.K. Weersma en prof.dr. A.P. Zhernakova

Arnau Vich Vila: Understanding the gut ecosystem: bugs, drugs & diseases​

Onze darmflora is een ingewikkeld ecosysteem dat bestaat uit miljarden micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Deze micro-organismen hebben allerlei belangrijke functies en taken, en veranderingen in je darmflora kunnen grote effecten hebben op je gezondheid. Zo wordt er onder andere gedacht dat de balans in de darmflora een rol speelt in het ontstaan van de inflammatoire darmziekten (IBD): colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In dit proefschrift onderzoekt Vich Vila met DNA sequencing-technieken de samenstelling en functies van de darmflora bij mensen met IBD.

Met behulp van DNA sequencing-technieken ontrafelde Vich Vila welke bacteriën en metabole functies toenamen of juist afnamen in de darmen van patiënten met IBD. De locatie van de ontsteking in de darm blijkt bepalend voor de samenstelling van de darmflora. Ook het medicijngebruik bleek de darmflora te kunnen beïnvloeden. Daarnaast vond Vich Vila verschillende patiënt-specifieke factoren die invloed kunnen hebben op de darmflora, zo veranderde het gebruik van maagzuurremmers de darmflora enorm. Al deze factoren en de specifieke samenstellingen van het darm ecosysteem kunnen in de toekomst wellicht gebruikt worden om de diagnose IBD te stellen en bij te dragen aan betere behandelingen.

Curriculum Vitae

Arnau Vich Vila (1988) studeerde biologie en bio-informatica aan de Universitat Autonòma de Barcelona, Spanje. Zijn promotieonderzoek deed hij in de onderzoeksgroep van prof. dr. R.K. Weersma, binnen het onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Momenteel is hij werkzaam als postdoctoraal onderzoeker bij het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: “Understanding the gut ecosystem: bugs, drugs & diseases”.


 


 

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram