• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Activatie van stellaatcellen als aangrijpingspunt voor de behandeling van leverfibrose

Print 
Datum: 23 november 2020
Tijd: 09:00
Locatie: Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen
Adres: Broerstraat 5 te Groningen
Promotor: prof.dr. A.J. Moshage, prof.dr. K.N. Faber

​Mengfan Zhang: Targeting hepatic stellate cells to prevent or reverse liver fibrosis

Zhang introduceert in zijn proefschrift de cruciale rol van de activatie van stellaatcellen in de lever bij het ontstaan van leverfibrose. Geactiveerde lever-stellaatcellen zijn de belangrijkste voorlopers van myofibroblasten. Therapie gericht op lever-stellaatcellen kan leverfibrose voorkomen of omkeren.
De veroudering (‘senescence’) van lever-stellaatcellen wordt geïnterpreteerd als een mechanisme dat beschermt tegen de progressie van leverfibrose. De biomarkers, signaalroutes en waarschijnlijke effecten van de veroudering van lever-stellaatcellen worden toegelicht.

Zhang stelt voor dat de biomarkers P21 (stilstand van de celcyclus), senescence-geassocieerd β galactosidase (lysosomale galactosidase), en interleukine-6 (senescence-geassocieerd secretoir fenotype) gebruikt kunnen worden om verouderde lever-stellaatcellen te identificeren. Ondanks dat de veroudering van lever-stellaatcellen nog niet volledig is opgehelderd, kan therapie-geïnduceerde veroudering van lever-stellaatcellen, gevolgd door senolytica, een optimale strategie zijn voor het tegengaan van leverfibrose.
Ook wordt aangetoond dat esculetine, een coumarine-derivaat, de veroudering van lever-stellaatcellen veroorzaakt. Het blijkt dat bij verouderde lever-stellaatcellen de collageenproductie en celproliferatie zijn verminderd. Verouderde lever-stellaatcellen ontwikkelen bovendien resistentie tegen een terugkeer naar actieve proliferatie.

Curriculum Vitae

Mengfan Zhang (1989) studeerde Geneeskunde aan de Zhengzhou University in China. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: Targeting hepatic stellate cells to prevent or reverse liver fibrosis.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram