• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Publieksmiddag over wetenschap in UMCG-ERIBA

Print 
Datum: 05 oktober 2019
Tijd: 12:00 uur tot 17:00 uur
Adres: Antonius Deusinglaan 1, Groningen

​​​​​​

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen en verouderingsinstituut ERIBA organiseren aanstaande zaterdag 5 oktober een publieksmiddag over wetenschap. De middag vindt plaats in het ERIBA-gebouw aan de Antonius Deusinglaan 1 in Groningen. Van 12:00 tot 17:00 uur staan de deuren open voor jong en oud. De middag is onderdeel van het  landelijke evenement Weekend van de Wetenschap.

​Wat is er te doen?

Trek de labjas maar aan, de onderzoekers van ERIBA staan klaar om de leukste proefjes met je te doen. Zo helpen ze je om het DNA uit een banaan te halen, en laten wetenschappelijke experimenten zien die je ook heel goed thuis kunt doen! Zo leer je hoe je met een rode kool kunt meten hoe zuur iets is, en hoe je met gist uit de supermarkt een ballon kunt opblazen.

​Twee leugens en een waarheid

We geven je drie stellingen: een is waar, de andere twee zijn niet waar. Kies jij het juiste antwoord? Tijdens deze quiz laten we je flink bewegen!

​Zwemmen met dolfijnen

Neem een virtuele duik en ga zwemmen met dolfijnen! Met een VR-bril bevind je je in een enorm aquarium, zonder dat je zelf nat wordt. Onder, boven, links, rechts: overal is helder, blauw water, en vanaf alle kanten zie en hoor je de dolfijnen voorbij zwemmen. 

​Quiz en Escape Room

Wat weet jij over gezond ouder worden? Test je kennis tijdens de Healthy Ageing Quiz. Ga jij er vandoor met de hoofdprijs…?  En misschien wil je het allemaal wel wat spannender! Laat je dan opsluiten in de Escape Room. De deur gaat pas weer open als je de wetenschapsraadsels hebt opgelost! 

​Duiken in data

Neem een duik in de data van Lifelines, de data- en biobank waaraan 167.000 Noorderlingen deelnemen. Met hun gegevens kunnen wetenschappers onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de vraag waarom de ene persoon gezonder oud wordt en de andere persoon te maken krijgt met (chronische) ziektes.

​Praktische informatie

De middag is voor iedereen vrij toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. De middag begint om 12:00 uur en duurt tot  17:00 uur. Het ERIBA-gebouw staat aan de Antonius Deusinglaan 1 in Groningen.

​Zpannend Zernike

De publieksmiddag van het UMCG en ERIBA maakt deel uit van Zpannend Zernike. Onder deze naam organiseren diverse Groningse kennisinstellingen activiteiten tijdens het Weekend van de Wetenschap organiseren. ​