• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Eurocat - SPSNN Symposium 2018 Buikwanddefecten

Print 
Datum: 25 mei 2018
Tijd: 12:30 uur tot 17:30 uur
Locatie: Rode zaal, UMCG

​Eurocat en de SPSNN organiseren het derde gezamenlijke symposium met als thema: 'Buikwanddefecten'. Voorzitter van de middag is prof.dr. Irene van Langen, klinisch geneticus in het UMCG.

De ontvangst en de borrel na afloop zijn in de Fonteinpatio in het UMCG.

​Doelgroep

 • Verloskundigen
 • Jeugdartsen
 • Gynaecologen
 • Kinderartsen
 • Klinisch genetici
 • Andere clinici 
 • Echoscopisten

Programma

​12:30 – 13:10

​Ontvangst met koffie en thee, inschrijving (Fonteinpatio)

​13:15 – 13:45

​Introductie buikwanddefecten
Gastroschisis en omphalocele zijn de meest voorkomende aangeboren buikwanddefecten. In deze presentatie wordt ingegaan op de prevalentie, pathogenese, prenatale diagnostiek, risicofactoren en geassocieerde afwijkingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van data van de SPSNN en Eurocat Noord-Nederland. Daarnaast worden andere, meer zeldzame buikwanddefecten kort besproken.

Spreker:
Dr. Jorieke van Kammen-Bergman (klinisch geneticus Eurocat, UMC Groningen)

​13:45 – 14:15

​Resultaten van de Flamingo studie
Het doel van de Flamingo studie is het opsporen van echografische kenmerken die de uitkomst van het kind met gastroschisis kunnen voorspellen. Aan de hand van deze kenmerken hopen we in de toekomst de beste zwangerschapscontrole en het ideale moment van bevalling te bepalen om zo problemen bij het kind te voorkomen.  Om dit te bereiken worden gedurende 4 jaar zwangere vrouwen en hun kind met gastroschisis gevolgd. Er wordt gekeken of er een verband bestaat tussen de bevindingen op de echobeelden van de foetus en de uitkomst (de gezondheid, de groei en de ontwikkeling) van de kinderen na de geboorte.

Spreker
Claar Lap (gynaecoloog, UMC Utrecht)

​14:15 – 14:45

​Chirurgische behandeling van buikwanddefecten
In het UMCG worden kinderen die geboren worden met een buikwanddefect, na de geboorte geopereerd door een team kinderchirurgen. Wat komen we tegen in de praktijk, wat zijn complicerende factoren en hoe gaat het verder met kinderen geboren met een buikwanddefect?

Spreker
Robertine van Baren (kinderchirurg, UMC Groningen)

​14:45 – 15:10Pauze
​15:15 - 15:45

​Nieuwe ontwikkelingen in de prenatale genetische diagnostiek bij buikwanddefecten en andere congenitale afwijkingen:  'Whole Exome Sequencing'
Een omphalocèle wordt vaak gezien in het kader van een syndroom. Gastroschisis is meestal geïsoleerd. Gedetailleerd chromosomenonderzoek (de SNP-array) bij de foetus sluit een onderliggend gendefect niet uit. In het UMCG wordt dit onderzoek bij de foetus regelmatig uitgebreid met een gedetailleerd onderzoek naar mutaties in ziekteverwekkende genen. Dit wordt whole exome sequencing genoemd. Wat houdt dit in, wat verwachten we van deze diagnostiek en bij welke indicaties zal whole exome sequencing worden aangeboden?

Spreker
Katelijne Bouman (klinisch geneticus, UMC Groningen)

​15:45 – 16:15

​Casuïstiek: echobesprekingen met het oog op diagnostiek van buikwanddefecten
In deze laatste lezing bekijken we echobeelden en bespreken we door middel van  casuïstiek de diagnostiek van verschillende buikwanddefecten. Hoe kun je de verschillende soorten buikwanddefecten onderscheiden? Wat zijn specifieke diagnostische kenmerken van de verschillende defecten?

Spreker:
Leonie Duin (gynaecoloog-perinatoloog, UMC Groningen)

16:15 – 16:30​Vragen en afronding
​16:35 - 17:30 Borrel