•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Goede resultaten met speciale IVF

Print 
11 juli 2016

Tien jaar geleden zijn gynaecologen van het UMCG gestart met  IVF in de gemodificeerde natuurlijke cyclus (MNC). Dit  is een zeer succesvolle IVF-behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke cyclus, waardoor de behandeling minder belastend is voor de vrouw.

IVF
IVF of in-vitrofertilisatie (reageerbuisbevruchting) is een voortplantingstechniek waarbij één of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna één of soms twee embryo's in de baarmoeder geplaatst worden. Bij gewone IVF wordt gebruik gemaakt van een hoge dosis hormonale medicatie om de eierstokken te stimuleren, met als doel een aantal eicellen te laten groeien.

MNC-IVF
Bij de MNC-IVF  is  vrijwel geen hormoonbehandeling nodig. Het leidt niet alleen vaker dan 'gewone' IVF tot een zwangerschap*, maar ook vrijwel nooit tot meerlingen. En dat is positief, omdat meerlingenzwangerschappen vaker gecompliceerd verlopen en er bij de bevalling meer risico is voor de moeder en de baby's. Daarnaast brengt de  MNC-behandeling minder bijwerkingen met zich mee.

Klinkende resultaten
De cijfers die de tien jaren MNC-IVF in het UMCG laten zien zijn uitstekend. Van de vrouwen die kiezen voor MNC-IVF wordt 35 procent zwanger, terwijl één poging met gewone IVF landelijk bij 25 procent van de vrouwen tot een zwangerschap leidt. Wanneer zwangerschap na de zes MNC-behandelingen (die gelijk staan aan één gewone IVF-poging) uitblijft volgen nog twee gewone IVF behandelingen. Uiteindelijk krijgt na het hele IVF traject in het UMCG meer dan 50% van de patiënten een kind.
ivf-indicatie.jpg

Voordelen MNC
MNC-behandeling  wordt aangeboden aan paren bij wie de man een sterk verminderde zaadkwaliteit heeft, de vrouw onder de 35 jaar is en een regelmatige, goede menstruele cyclus heeft. MNC-behandeling heeft naast de uitstekende resultaten meer voordelen. Er hoeft maar weinig hormonale medicatie toegediend te worden, met minder bijwerkingen en geen risico op het gevaarlijke 'ovarieel hyperstimulatiesyndroom' , er zijn paren die het een groot voordeel vinden dat er maar één embryo ontstaat, en geen embryo's "overblijven".

Lang niet alle IVF-centra in Nederland bieden de MNC-behandeling aan. Het UMCG is een van de weinige ziekenhuizen waar men beschikt over de juiste expertise en technieken voor deze behandeling, die bijzondere eisen stelt aan de monitoring en de eicelpunctie.

* zwangerschap: in deze tekst wordt met zwanger en zwangerschap steeds gedoeld op een doorgaande zwangerschap, waarbij bij 12 weken sprake is van een intacte zwangerschap.