•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Geen vergoeding KID en IUI-D voor alleenstaande of lesbische vrouwen

Print 
06 maart 2019

Kort  geleden is bekend gemaakt dat alleenstaande of lesbische vrouwen die via Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) zwanger willen worden, geen recht meer hebben op vergoeding vanuit de basisverzekering. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) en de zorgverzekeraars vinden dat de behandelingen niet meer vergoed moeten worden, omdat er geen medische noodzaak zoals verminderde vruchtbaarheid is.

Zorgverzekeraar bepaalt vergoeding

De zorgverzekeraar kan beslissen deze zorg buiten het basispakket toch te vergoeden. In het UMCG wordt behandeling met donorzaad gedaan met intra-uteriene inseminatie (IUI-D). Vraag daarom aan uw zorgverzekeraar of de kosten van een IUI-D behandeling in het UMCG voor u worden vergoed. Vraag uw zorgverzekeraar om een schriftelijke reactie.

Geen vergoeding van uw zorgverzekeraar? Dan betaalt u zelf

Vergoed uw zorgverzekeraar de IUI-D niet? Dan moet u deze behandeling  zelf betalen. Als u hormonale stimulatie nodig heeft, betaalt u ook de kosten van de medicatie die hiervoor nodig is zelf. De kosten hiervoor  kunt u opvragen bij de helpdesk Facturatie:
Helpdesk Facturatie / huispostcode LB 23
Postbus 30001
9700 RB Groningen
Telefoon: (050) 361 22 02, op werkdagen van bereikbaar van 9.00 - 13.00 uur
E-mail: Contact

Steun de petitie

De NVOG (de beroepsvereniging voor gynaecologen) zet zich actief in om IUI-D voor alleenstaande of lesbische vrouwen alsnog vergoed te krijgen. Meer informatie staat op nvog.nl. Patiëntenorganisaties zijn een petitie gestart om de vergoeding weer in het basispakket te krijgen. De NVOG ondersteunt deze petitie.