•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Sinds maart 2016 ook IVF na testiculaire sperma extractie (TESE) mogelijk in UMCG

Print 
07 maart 2016

​Wanneer het sperma geen zaadcellen bevat (azoöspermie) kan er een afsluiting in de zaadleiders of bijballen (epididymes) zijn, of een aanmaakstoornis van zaadcellen in de zaadballen (testikels).
Bij een afsluiting kan geprobeerd worden om met een operatieve ingreep zaadcellen uit de bijbal te verkrijgen. Dit wordt microchirurgische of percutane epididymale sperma aspiratie genoemd (MESA of PESA). Als er een aanmaakstoornis in de testikels bestaat, kan geprobeerd worden om met TESE (testiculaire sperma extractie) zaadcellen rechtstreeks uit de testikel te halen. Als er zaadcellen gevonden worden kan een IVF/ICSI-behandeling worden gedaan.

In het UMCG wordt sinds 2007 MESA uitgevoerd in nauwe samenwerking tussen de afdeling Urologie en het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van de afdeling Obstetrie en Gynaecologie. Vanaf maart 2016 wordt ook TESE aangeboden.

Paren met kinderwens en azoöspermie kunnen voor MESA en/of TESE naar het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde worden verwezen door huisartsen, urologen en gynaecologen. In het UMCG zullen alle mannen na de intake door de gynaecoloog gezien worden door de uroloog voor een consult ter voorbereiding op de operatieve ingreep. 

Meer informatie kunt u vinden op onze website en in de folder op de website: “Zaadcellen verkrijgen uit bijbal of testikel: PESA/MESA en TESE behandeling”. Mocht u vragen hebben, dan kunt u telefonisch contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Wij zijn op werkdagen van 8.30-12.00 uur bereikbaar via 050 361 30 86.