•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Geen verhoogd risico op borstkanker na ivf

Print 
30 augustus 2016

Vrouwen die in het verleden een ivf (in vitro fertilisatie)-behandeling hebben ondergaan, lopen niet meer risico op het ontwikkelen van borstkanker dan andere vrouwen. Ook niet op de lange termijn, na meer dan twintig jaar. Dit blijkt uit onderzoek dat het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis heeft uitgevoerd in samenwerking met het Erasmus MC en alle twaalf Nederlandse ivf-klinieken, waaronder het UMCG. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in JAMA.

Het onderzoek naar het borstkankerrisico werd uitgevoerd vanuit het idee dat de blootstelling aan grote hoeveelheden hormonen bij ivf-behandelingen mogelijk een grotere kans op borstkanker geeft. Maar dat werd in dit onderzoek niet gevonden. Er werd zelfs een significant lager risico gevonden na meer dan zes ivf-behandelingen.

Daarnaast hadden vrouwen met een lage eicelopbrengst na de hormoonstimulatie die bij ivf plaatsvindt een kleinere kans op borstkanker dan vrouwen die na de hormoonbehandeling een normale eicelopbrengst hadden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat vrouwen die meer ivf-behandelingen hebben ondergaan én vrouwen met een lage eicelopbrengst vaak wat eerder in de overgang komen. Een vroege overgang verlaagt het risico op borstkanker.

Het onderzoek maakt deel uit van een grotere landelijke studie, het Omega-onderzoek. Dit project richt zich op de mogelijke gezondheidsproblemen op lange termijn na ivf-behandelingen. Aan het project nemen meer dan 25.000 vrouwen deel die in de periode 1980-1994 een vruchtbaarheidsbehandeling ondergingen.

Het soort hormoonstimulatie dat bij ivf wordt gegeven is in de loop der jaren wat veranderd. Daarom is niet duidelijk of de resultaten van dit onderzoek ook gelden voor ivf-behandelingen die plaatsvonden vanaf 1995. Daarnaast hadden veel van de onderzochte vrouwen de overgang nog niet bereikt.