•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Boxershorts beter voor de zaadproductie?

Print 
24 september 2018

​In een recent onderzoek uit Boston is gekeken of het dragen van boxershorts beter is voor de zaadproductie. De resultaten zijn gepubliceerd in het onderzoeksblad Human Reproduction  in september 2018.  

Het uitgevoerde onderzoek:

Tussen 2000 tot 2017 hebben ruim 600 mannen meegedaan aan een onderzoek over de relatie tussen meest gedragen ondergoed en de hoeveelheid bewegelijke zaadcellen in het sperma en de hormoonwaardes in het bloed. Deze mannen ondergingen een vruchtbaarheidsonderzoek in het Massachusetts General Hospital in Boston. Bij de mannen die meededen aan dit onderzoek werd een zaadonderzoek uitgevoerd. Bij een deel van de mannen werd bloed afgenomen om de hormoonwaardes te onderzoeken. Ook vulden de mannen zelf een vragenlijst in over hun gezondheid en over welk soort ondergoed zij de laatste 3 maanden het meeste droegen; een strakke boxershort, een los zittend boxershort of strak ondergoed, bijvoorbeeld een slip.

De mannen werden in twee groepen verdeeld; een groep die een strakke of losse boxershort droeg en een groep die strak ondergoed droeg. Het zaadonderzoek en de hormoonwaardes, die te maken hebben met de zaadproductie, van de mannen in beide groepen zijn vergeleken. Mannen die meestal boxershorts droegen (de strakke of de losse boxershorts) hadden bij het zaadonderzoek een hoger totaal aantal bewegende zaadcellen en een hogere concentratie en bewegelijkheid van de zaadcellen dan mannen die strak zittend ondergoed droegen. Ook de hormoonwaardes, die te maken hebben met de aansturing van de ballen, waren van de mannen die meestal boxershorts droegen lager dan bij de mannen die vaker strak ondergoed droegen.  

Betekenis van dit onderzoek

Er wordt dus een verschil gevonden in het totale aantal bewegende zaadcellen in het sperma en de hormoonwaardes bij mannen die verschillende soorten ondergoed dragen, maar gemiddeld hadden alle mannen uit het onderzoek een prima zaadkwaliteit. Wat betekent dit onderzoek dan in de praktijk? De onderzoekers denken dat mogelijk de temperatuur in de balzak hoger is door strak zittend ondergoed. Dit zou kunnen leiden tot verminderde kwaliteit van het zaad. Mogelijk zal de verminderde zaadkwaliteit kunnen verbeteren bij het dragen van los ondergoed, maar dit is nog nooit onderzocht. In de praktijk kunnen er andere oorzaken zijn van verminderde zaadkwaliteit en dan is het de vraag of  het soort ondergoed dat een man draagt nog invloed heeft op de vruchtbaarheid van de man.