•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Cyclusanalyse

Print 

Om de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap op te sporen, kan er een oriënterend fertiliteitonderzoek (OFO) worden gedaan. Een belangrijk onderdeel hiervan is de cyclusanalyse. Met een cyclusanalyse kan de kwaliteit van de menstruatiecyclus worden bekeken. De kwaliteit wordt beoordeeld aan de hand van:

  • uw menstruatiecyclus
  • een vaginale echoscopie
  • en een hormoononderzoek

De menstruatiecyclus

De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, gerekend van de eerste dag van de menstruatie (= helderrood bloedverlies) tot de eerste dag van de volgende menstruatie.

In de eerste helft van de cyclus (follikelfase) ontwikkelen zich eiblaasjes (follikels) in de eierstokken (ovaria). Eén eiblaasje groeit uit tot de dominante follikel die ongeveer 20 mm in doorsnede wordt, terwijl andere eiblaasjes verdwijnen.

Rond de 14e dag voor de verwachte menstruatie barst die follikel open, dit is de eisprong of de ovulatie. De eicel belandt in een van de twee eileiders. Als er zaadcellen in de eileiders aanwezig zijn, kan daar de bevruchting optreden. De eileider transporteert de (bevruchte) eicel vervolgens naar de baarmoederholte. Als de bevruchte eicel zich innestelt, kan er een zwangerschap ontstaan. De tweede helft van de cyclus (luteale fase) duurt ook ongeveer 14 dagen.

In de eerste helft van de cyclus produceren de groeiende eiblaasjes vooral het hormoon oestradiol. Na de eisprong vormt zich uit het gesprongen eiblaasje het gele lichaam (corpus luteum) dat ook het hormoon progesteron produceert.

 

Vaginale echoscopie

Tijdens de eerste vaginale echoscopie onderzoekt de arts de organen in het kleine bekken. Dit noemen we ook wel de uitgangsecho. Deze echo kan op elk moment in uw cyclus plaatsvinden. Het is mogelijk dat u ook op de 2e, 3e of 4e dag van de menstruatiecyclus een echo krijgt, zodat we kunnen zien of de voorraad eicellen voldoende is. Een vaginale echo doet geen pijn. U kunt tijdens het onderzoek meekijken op het beeldscherm. De arts vertelt u wat u ziet op het scherm, bijvoorbeeld:

  • vleesbomen: woekeringen van cellen van de baarmoederwand, ook wel myomen
  • afwijkende vorm van de baarmoeder
  • poliepen: woekering van slijmvliescellen vanuit de binnenkant in de baarmoeder
  • cystes: blaasjes gevuld met vocht in een eierstok
  • endometriose

Natuurlijk kunnen u en uw partner ook vragen stellen over wat u op de echo ziet.

Hormoononderzoek

Door bloedonderzoek krijgt de behandelaar een beeld van de veranderingen in de hormoonproductie. Een week na de eisprong wordt er een buisje bloed bij u afgenomen om de progesteronwaarde te meten. Dit is een belangrijke aanwijzing voor de kwaliteit van de eisprong. Als u een regelmatige cyclus heeft, dan zal de arts met u bepalen wanneer u ongeveer uw eisprong heeft en wanneer u dan het beste bloed kan laten prikken. De uitslag van dit bloedonderzoek kan ongeveel 10-14 dagen duren.