•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Zaadbewerking

Print 

Sperma (zaad) bestaat voor het grootste gedeelte uit een vloeistof waarin zich de zaadcellen bevinden. Voor IUI, IVF en ICSI zijn alleen de zaadcellen nodig; deze worden gescheiden van de vloeistof. Hierbij vermindert het aantal, maar blijven de beste zaadcellen over.

Het produceren van zaad

Het is wenselijk om twee tot vier dagen voorafgaande aan de behandeling geen zaadlozing te hebben, maar ook niet langer dan zeven dagen te sparen. Op de dag van de behandeling wekt u door masturbatie sperma op. Plotselinge afkoeling is slecht voor het zaad: houdt het potje vóór de zaadlozing dus een tijdje in de hand, zodat het kan opwarmen. Het zaad kan thuis of in de kliniek worden geproduceerd. De afdeling Voortplantingsgeneeskunde beschikt over twee kamers waar u dit in alle privacy kunt doen. U wordt verzocht om het zaad in de kliniek te produceren als u te ver van de kliniek woont om het zaad binnen één uur na de lozing aan het laboratorium af te geven. Heeft u het zaad thuis geproduceerd dan is het belangrijk om het potje niet te koud en niet te warm vervoeren, bijvoorbeeld in tas, broek- of jaszak, of bij vriezend weer op het lichaam.

Invriezen en bewaren

In het laboratorium wordt het zaad gescheiden van de vloeistof, in rietjes overgebracht en in vloeibare stikstof, bij – 196º C ingevroren. Het zaad wordt voor invriezen gemengd met een cryoprotectant; dit is een vloeistof die zoveel mogelijk voorkomt dat het zaad beschadigd wordt door invriezen en ontdooien.
Ingevroren zaad van meerdere patiënten wordt in één cryovat bewaard. Om een kruisbesmetting te voorkomen is het noodzakelijk dat uw bloed van tevoren wordt onderzocht op de virussen hepatitis B, C en HIV.